Акценти
Начало / Култура / Четвъртия фолклорен събор „Тараклъка пее и танцува” откриват край село Градище

Четвъртия фолклорен събор „Тараклъка пее и танцува” откриват край село Градище

Близо 150 самодейни и професионални изпълнители и състави от цялата страна ще участват във фолклорния фестивал „Тараклъка пее и танцува”, който ще бъде открит днес от 9.30 часа край село Градище, община Левски.  В продължение на два дни – 22 и 23 юли, в красивия лесопарк „Тараклъка”  те ще радват с изпълненията си многобройната публика.

В първия съборен ден на сцената ще излязат 78 фолклорни формации и изпълнители. Вечерта от 19 часа концерт ще изнесат народната певица Гуна Иванова и внучките й.

Фестивалът ще продължи и в неделя, когато ще бъдат връчени наградите на най-добре представилите се участници.  Във всяка възрастова група и категория ще бъдат класирани участници на първо, второ или трето място. Журито ще присъди и специални награди  за най-малък участник;  най-възрастен участник;  награда на ателие за народни носии „Лили Стил” – гр. Плевен;  награда на Кметство с. Градище. Фестивалът ще завърши с концерт на Етрополската духова музика и народният певец Здравко Мандаджиев. Началото е от 18 часа.

С този фестивал организаторите си поставят за цел да популяризират изворното фолклорно богатство на България, съхранено в уникалните песни, танци, носии, обичаи, и да предадат живото културно наследство на българина на следващите поколения.

Организатори на събора са Кметство – с. Градище, Инициативен комитет и Фолклорна танцова формация „Мераклийче”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...