Акценти
Начало / Общество / В програмата за Десети декември – изложби, фестивал на възрожденската песен и празничен концерт

В програмата за Десети декември – изложби, фестивал на възрожденската песен и празничен концерт

мавзолей

С изложба на 5 декември ще започне Програмата на Община Плевен за честване на Десети декември – Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за Освобождението на града и 136 години от Плевенската епопея.  Тя ще бъде открита от 17 часа в ХГ „Илия Бешков”  и представя унгарски майстори на графиката.

На 6 декември, отново в ХГ „Илия Бешков”, от 17 часа ще бъде открита фотоизложба „Да уловим мига… с магия” на плевенския клуб на фотографите „4хпосоки”.

Станалата вече традиция изложба на открито на дирекция „Военноисторически музеи” тази година ще покаже новооткрити материали по проект слава-памет. Паната с фотоси на материалите от фонда на музеите ще бъдат експонирани на оградата на къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ” на 9 декември. В същия ден в Панорама „Плевенска епопея” от 11 часа ще е откриването на изложбата „Оръжието на Плевенската епопея 1877 г.”.

В програмата е включен и фестивал на възрожденската и патриотичната песен, който ще започне от 17 часа, на 9 декември, в зала „Катя Попова”.

Тържественият ритуал по повод Десети декември ще започне с панихида пред мавзолея „Св. Георги Победоносец” от 11 часа на 10 декември. След церемонията по поднасяне на венци пред Мавзолея и слова на официалните лица, от 12 часа в Драматичен театър „Иван Радоев” е началото на празничния концерт с участието на Плевенска филхармония и Общински духов оркестър. Солисти ще са Елена Баръмова – сопран и Даниел Дамянов – тенор. В програмата са включени произведения от Щраус, Верди, Бизе, Пучини, Парашкев Хаджиев.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...