Акценти
Начало / Култура / В Плевенска област средният успех от матурата по испански най-висок – 5.58, по математика е 4.40

В Плевенска област средният успех от матурата по испански най-висок – 5.58, по математика е 4.40

Зрелостниците от област Плевен, които са избрали чужд език за втори задължителен държавен изпит, са изкарали най-висок среден резултат, показва анализът на резултатите от тазгодишната матура. От Албена Тотева, началник на Регионалният инспекторат в Плевен научихме, че  явилите се на изпит по чужд език ученици са постигнали среден резултат ”много добър”, а по испанския език средният успех е дори отличен.

От първия задължителен зрелостен изпит по български език и литература  средният успех е „добър”. В Плевенска област на тази матура се явиха 2 353 ученици. От тях със слаби оценки 189, оценките „среден” са 620,  „добър” – 814, „много добър” – 496, „отличен” – 234.

По математика средният успех е 4.40. На този изпит са се явили 158 ученици, като 14 от тях имат оценка „слаб“,  „среден”  – 31, „добър” – 93, „ много добър” – 39 и с отличен са оценени 35 работи.

По история и цивилизация  средният успех за областта също е „добър”. Броят на учениците, явили се на тази матура е 205. От тях 33 са с оценка слаб, а с оценка „отличен” са 20 ученици.

Най-масовият държавен изпит, след този по БЕЛ, за нашата област отново е по география и икономика, на който се явиха 1 091 зрелостници. Средният успех, формиран от тях е 3.57. Общият брой на слабите оценки от този изпит е  209, а на отличните – 121.

Много добър е средният постигнат резултат от изпитите по физика и астрономия,химия и опазване на околната среда, среден общ успех „добър” е постигнат по филосовски цикъл.

Тази година има увеличение на броя на учениците, които са предпочели за втора матура изпита по биология. Явилите се на този изпит в област Плевен са 596, като 172 от тях са изкарали отлични оценки, 163 – „много добър”, и 180 – „добър”. Двойките са 21.

От Албена Тотева научихме, че сред отличните оценки на отделните изпити има пълни шестици, както и оценки 5.99. Такава отлична оценка има например на изпита по английски език.

„Сега предстоят да се направят анализи на резултатите на област Плевен спрямо резултатите за страната, но като цяло зрелостниците са се представили добре на държавните изпити. Постигнатият успех 4.40 по математика е висок среден успех, а отличният резултат от 5.586 по испански е радващ, разбира се. По физика също учениците са постигнали хубав среден резултат – над 5. Също над 5 е средният успех по химия и английски език”, коментира Албена Тотева.

От вчера всички писмени работи от зрелостните изпити са предоставени на директорите и всички ученици и техните родители, които желаят да разгледат работите си, ще могат да направят това в следващите три дни. За целта трябва да подадат писмено заявление в училище.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...