Акценти
Начало / Крими / Опасни химически и взривни вещества разкриха от ГДОБП след пожар в Дерманци

Опасни химически и взривни вещества разкриха от ГДОБП след пожар в Дерманци

Разследването тръгнало след пожар в стопанска постройка в ловешкото село Дерманци, възникнал към 3.10 часа вчера, съобщават от пресцентъра на МВР. Имотът е собственост на Д.В./76г./.  На мястото на произшествието са изпратени служители на РСПБЗН-Ловеч, ОДМВР-Ловеч и ОСлС-Ловеч. Установено е, че в постройката, където е възникнал огънят, са били съхранявани лесно запалими и избухливи химически вещества. Мястото е посетено от служители на ГДБОП и е извършен оглед от следовател.

В хода на незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия е изяснено, че взривилите се вещества, са оставени на съхранение от В.В./40г./, син на собственика на имота. Той е задържан и в разговор с него станало ясно, че в обитаваното от него жилище в столичния ж.к.Красна поляна и в мазето към апартамента той държи неустановено количество силно реактивни химически и взривни вещества, оръжие и боеприпаси.
Създадена е организация за обезопасяване на района, изведени са хората, които живеят във входа. Служителите на ГДБОП съвместно с колегите им от СДОТО предприели, претърсване и изземване от апартамента. Поетапно са изнесени най-опасните вещества: 1,5 кг оловен азид – силно реактивно вещество, което по първоначални данни служи за направата на капсул-детонатори; около 15  различни по големина контейнери с прекурсори за направата на взривни вещества, като калиев хлорат, калиев перхлорат, алуминий и др.; 20 кг. черен барут; над 100 метра огнепроводен шнур, част от него – снаряден с детонатори; 100 възпламенителя; детониращ шнур;  500 боеприпаси различен калибър;  2 кг. от веществото  тротил-хексоген; над 50 унифицирани запалки за ръчни запалки; учебна противотанкова мина; взриватели за снаряди; 3 контейнера силно концентрирана сярна киселина; автомат „Калашников“; 10 пистолета, като това е само най-опасната част от бойните и взривни запаси.
Претърсването и изземването от жилището е преустановено снощи в 23.30 часа, след като са изнесени и обезопасени  само най-опасните химически и взривни вещества. Апартаментът  и мазето са запечатани. Предстои щателно претърсване на помещенията да продължи с изземване на оставащите значителни количества оръжия, боеприпаси и компоненти за изработване на самоделни взривни устройства.Мястото е под охрана.
Действията по разследването на адресите в с. Дерманци, в Ловеч и София продължават днес.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...