Акценти
Начало / На фокус / В нова, позитивна среда ще се обучават в Гимназията по туризъм в Плевен

В нова, позитивна среда ще се обучават в Гимназията по туризъм в Плевен

Професионалната гимназия по туризъм  „Алеко Константинов” в Плевен ще посрещне учениците си за новата учебна година с напълно обновена и артистична образователна среда. Скучните едноцветни стени в класните стаи са разнообразени с тематични тапети, училищните фоайета са преобразени в хотелски лобита. Всичко това става възможно, след като ръководството на училището откликва на предизвикателството и се включва в проекта „Обичам моето училище” на благотворителната организация Лайт Сорс, която предоставя безвъзмездно интериорния дизайн, изработването и поставянето на фототапетите в кабинетите.

„Ние винаги сме искали нашите ученици да имат хубави условия, в които да се чувстват добре и затова се включихме в проекта, за да направим още по-привлекателно нашето училище”, сподели директорката на гимназията Малинка Маринова.

Подготвителните дейности за пълната промяна на училищната среда започват още в началото на месец юли. Доброволчески екипи от ученици, учители и родители  се включват с ентусиазъм в основния ремонт на класните стаи, коридори и фоайета, в пребоядисването на стените в унисон с цвета на тапетите.

Всеки учител  сам е избирал фототапета  за своя кабинет, в съответствие с предмета,  който преподава. Тапетите са пространствени картини с 3D дълбочина , с позитивни думи и послания. Във  фоайетата са създадени кътове за отдих на учениците и споделяне на информация по проекта „Артистични  фоайета“. Едното фоайе представлява лоби на хотел, по коридорите  има  фотоси от   известни забележителности от света, което е в отговор на мотото на училището  „Пътувай, откривай, мечтай “.

Реновирани са 9 учебни кабинета, 3 фоайета и  един коридор. Учениците с помощта на родителите и  учителите ще  създадат и кътове от цветя и билки по проекта „Децата и цветята“.

„С реализирането на този проект постигнахме няколко основни цели. На първо място осигурихме за учениците ни позитивна, цветна и вдъхновяваща  учебна среда, което е важно условие за повишаване на мотивацията им за учене и  заинтересованост към учебния процес. От друга страна тази по-хармонична среда мотивира и учителите в преподавателската им работа”, отбеляза Малинка Маринова.

Тя вярва, че обновената, по-естетична и артистична  образователна среда ще допринесе за намаляване на отсъствията от училище, ще възпитава младите хора в ценности. Самата реализация на проекта сплоти и създаде екипност между ученици, учители и родители, допълни директорката.

Официалното представяне на резултатите от проекта „Обичам моето училище” ще е в началото на месец октомври.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...