Акценти
Начало / Култура / В навечерието на Деня на будителите връчват наградата „Акад. Юрдан Трифонов”

В навечерието на Деня на будителите връчват наградата „Акад. Юрдан Трифонов”

Наградата за хуманитаристика на името на академик Юрдан Трифонов, учредена от Съюза на учените – клон Плевен, по традиция ще бъде връчена в навечерието на Деня на народните будители. Наградата е ежегодна, само през 2016 г. не е обявен неин носител,  и се връчва за цялостен принос за духовното и културното развитие на Плевен и Плевенския край.

На 30 октомври ще бъде обявен тазгодишния носител на отличието. Церемонията ще се състои от 17 часа в Художествена галерия Дарение “Колекция Светлин Русев” .

Досега носители на наградата са проф. Михаил Грънчаров (посмъртно) – директор на Регионалния исторически музей – Плевен, доц. Милко Аспарухов – директор на Военноисторически музеи – Плевен, изследователят доц. Свобода Гюрова, писателят Пелин Пелинов, големият художник акад. Светлин Русев, математикът Илия Петров, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”.

Наградата на името на акд. Юрдан Трифонов е учредена през 2019 г. по повод  65 години от създаването на Съюза на учените в България, 50 години от учредяването на клона на съюза в Плевен и по повод Деня на народните будители.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...