Акценти
Начало / Култура / Изящните пластики на Диана Тончева – философски и артистично закачливи

Изящните пластики на Диана Тончева – философски и артистично закачливи

Самостоятелна изложба откри тази вечер в Къща на художниците ваятелката на малка пластика Диана Тончева. Това е втора самостоятелна изява на авторката, в която ни показва претворения си интерес към зодиака. В 24 малки пластики – за всяка една от зодиите в женски и мъжки вариант, Диана Тончева е пресъздала характерното за всеки един знак. Между тях, на най-видното място, е поставено едно еретично-еротично разпятие, което сякаш е обгърнато от ръцете на Сътворението, поставени пред него. „Нашият кръст е в нашите взаимоотношения, а Сътворението е всъщност отдалечаването ни от Бог”, казва Диана Тончева.

Изложбата й няма специално послание. „Не мисля, че е редно да уча хората на каквото и да е, просто изразявам себе си”, споделя авторката.

В една от залите тя е подредила пластики от поредицата „Българи”, които изобразяват различни характери – „Мислител”, „Решителност”, „Джендър”, „Раздвоеност”, „Нагаждачът”(който в първоначалния вариант бил „Политкоректния”).

 

В съседната зала е образът на щастливата, току-що сгодена, на обладаната от шопинг манията, на възкръсналата като Феникс над суетата и празнословието.

Многозначителна е и пластиката, която посреща зрителите на входа на галерията – две изящни ръце на цигуларка. Между тях – паничката за дребни монети. Защото изкуството има цена, но може би защото е докарано до просия.

Всеки може да намери своя прочит на творбите на Диана Тончева. Едно е сигурно, те са изящни, очарователни, артистично закачливи и всяка със своята философия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...