Акценти
Начало / Икономика / В Коиловци първи откриха жътвата

В Коиловци първи откриха жътвата

Днес на обяд в село Коиловци откриха сезона на жътвата. Първите пет комбайна влязоха  в блоковете с ечемик. По традиция преди това първият сноп беше ожънат от млади жетварки. Самодейки от читалище „Хросто Ботев-27”, облечени в народни носии, изпълниха ритуала, полагайки първият сноп пред председателя на ППК Коиловци – Емил Илиев. Той поздрави гостите и пожела на комбайнерите и механизаторите спорна и безаварийна работа, хубаво време и високи добиви.

Тази година в кооперацията  в Коиловци засетите декари с ечемик са 1 100, малко повече от миналата година. Очакванията ни са реколтата да е малко под нормата, заради неблагоприятното време – голямото засушаване през април, коментира Емил Илиев.  Според него там, където е паднал повече дъжд през април, могат да се очакват с до 50-100 кг повече добив от декър.

Към края на следващата седмица в Коиловци ще започне жътвата на пшеницата, с която са засети 8 300 декара. Освен тях кооперацията ще прибере реколта и от 2 100 дка с рапица и 100 дка с овес.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...