Акценти
Начало / Здравеопазване / В Детска клиника се борят за живота на системно недохранвано и нелекувано дете

В Детска клиника се борят за живота на системно недохранвано и нелекувано дете

В Клиниката по детски болести в Плевен от няколко дни лекарите се борят за живота 1.5-годишно дете с тежка бъбречна недостатъчност. Детото тежи само пет килограма, заради системно недохранване, научихме от доц. Ваня Недкова, началник на болничното заведение. Детето няколко пъти е постъпвало в Клиниката по детски болести и в Инфекциозна клиника с диария и пиелонефрит, но след подпис на родителите било изписвано преди да е излекувано.

След един месец детето отново е при нас в крайно критично състояние и най-вероятно няма да можем да му помогнем, защото вече 4-5 дни не отговаря на лечението, обясни доц. Недкова.

Ако се наложи хемодиализа, болното ще трябва да бъде транспортирано в София, тъй като в Плевен няма възможност за диализа на толкова малки пациенти.

В Клиниката по детски болести в Плевен не за първи път се натъкват на подобно небрежно отношение към деца. Тук е и първият описан случай на синдрома на небрежното и жестоко отношение към детето, което включва недохранване, ненавременното водене при лекар и несвоевременно лечение. „Затова работещите в Агенцията по закрила на детето трябва да са по-близо до нас и когато ги извикаме за подобен случай, да вземат бързи мерки и да изведат детето от семейството”, настоява доц. Недкова. Защото в дългата й практика не са малко случаите, когато успяват да се преборят за живота на едно дете, но скоро то оново се връща при тях, заради небрежното отношение на родителите.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...