Начало / Икономика / Около 30 кг е добивът на мед от кошер в Плевенско, цената е без промяна

Около 30 кг е добивът на мед от кошер в Плевенско, цената е без промяна

Въпреки тежката от метеорологична гледна точка година, добрите пчелари в Плевенско успяха да опазят кошерите си от измиране и отчитат добиви по около 30 кг мед от кошер. Това каза дългогодишният пчелар и член на Областния съюз на пчеларите Румен Балински. Този добив се дължи най-вече на площите с рапица, които обаче намаляват.

“Замръзнала” е цената и на килограм мед – около 4.20 лв. на едро е най-добрата в момента, рядко се случва пчеларите да продават на 4.50 лв. Какво е всъщност положението с добивите в страната, има ли движение на изкупната цена на меда и къде сме ние в сравнение с останалите страни, в които се произвеждат пчелни продукти ще се види най-ясно на предстоящото от 8 до 10 февруари 2013 год. пчеларско изложение. За него вече участие са заявили 15 – 16 държави от цяла Европа, плюс Китай, Индия и Канада.

Над 60 хиляди са кошерите в Плевенска област, но това са всъщност само 60% от кошерите, другите не са регистрирани по Закона за пчеларството.

Що се отнася до предвидените по Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2011-2013 пари, то те като цяло са недостатъчни, според Румен Балински. Оказва се, че в България този поминък, за разлика от другите, върви нагоре, радостното е, че все повече млади хора решават и се занимават с него. Така например в Плевенска област 30% от всички млади фермери са пчелари. В тази връзка може да се помисли и за някои облекчения за пчеларите, които да бъдат приложени, за да се стимулират. В Западна Европа пчеларството замира, защото пчеларите са на 62 години средна възраст, младите не поемат по този път. И там синдромът е не на “празния кошер”, а на “празния пчелар”, разказа Балински.

Това, че интересът е наистина голям, се доказа и при стартиралия прием на заявления за подпомагане за 2013 год. по Националната програма. По-малко от 5 часа след началото, беше прекратено приемането на заявления по някои от секторите на мерките “Борба срещу вароатозата”, “Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед” и “Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Общността”. Добрата новина е, че близо 90% от регистрираните в Плевенско пчелари са успели да подадат документи и ще получат финансиране.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...