Акценти
Начало / Култура / Възстановяват Плевенска филхармония с предишните щатни бройки

Възстановяват Плевенска филхармония с предишните щатни бройки

Няма проблем 28-те човека от Плевенска филхармония, които сега се водят на щат към Община Плевен, да се върнат на щат към филхармонията. Това пише в отговор от Министерство на културата на зададен от плевенския кмет проф. д-р Димитър Стойков въпрос по темата. Писмото е получено тази сутрин, за него градоначалникът оповести на среща с журналисти.

В документа е записано: “Във връзка с бъдещ договор за смесено финансиране на Плевенска филхармония за 2013 год. Ви информираме, че ако запазите средства от 219 640 лв., предвидени … за 28 щатни бройки и осигуровки на Плевенска филхармония, няма пречка тези средства да се трансформират по сметката на Плевенска филхармония”. “Това е доказателство, че предприетото от нас обединяване на Плевенска филхармония, Общински хор “Гена Димитрова” и Духовия оркестър е правилно и законно. А отговорът от Министерството на културата означава всъщност, че това е стъпка към укрепване на филхармонията, не към нейното унищожаване”, беше категоричен проф. Стойков.

Той съобщи и че ще предложи на предстоящата в сряда извънредна сесия на Общинския съвет да се прекратят пълномощията на Консултативния съвет по култура в този му състав, тъй като в него влизат и общински съветници и председатели на комисии. Освен това, членовете му ще са по-малко – 11 души. “Целта е колкото се може по-бързо новият Консултативен съвет по култура да обсъди проекта за обединение на трите културни института, след което да го предложи за обсъждане на по-широк обществен форум. Едва след това проектът ще бъде внесен за дискусии в Общинския съвет”, уточни кметът на Плевен.

Той допълни, че всичко това трябва да стартира веднага, тъй като въпросът е важен, ще има много работа по проекта, а срокът за неговото внасяне за гласуване в Общинския съвет е 3-месечен – т.е. изтича в края на месец февруари 2013 год.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. наблюдател

    С писмото от Министерството на културата, адресирано до кмета на град Плевен и директора на Плевенска филхармония, се подхвърля горещия картоф в ръцете на човека, който не знае какво да направи с него – директора на филхармонията. Казва му се в прав текст това, което той очевидно, не пожела да разбере – числеността на културния институт зависи пряко от уменията на директора да организира и обезпечи финансово институцията. И поради факта, че настоящия директор не е в състояние да се справи с това свое задължение, община Плевен предприема тази навременна и модерна структурна реорганизация. Друг остава въпроса, че в новата културна структура, част от която ще бъде симфоничния оркестър на Плевенска филхармония (крайно време е нещата да бъдат назовани с истинските им имена), мястото на сегашния директор става обсолютно излишно. И в това се корени мъката на директора и на кръгът около него. Надявам се, безличието в Плевенска филхармония да остане в миналото, което близко минало ще се запомни с административна несъстоятелност и артистични компромиси.