Акценти
Начало / Общество / Възстановка пресъздаде дните на Цар Освободител в Пордим

Възстановка пресъздаде дните на Цар Освободител в Пордим

В къща-музей „Великий княз Николай Николаевич“ в Пордим днес беше направена историческата възстановка „Последните дни на Цар Освободител Александър II в Пордим”. Представи я Регионален клуб „Традиция” –  Плевен, с участието на  всички читалища в община Пордим и ученици на СУ „Свети Свети Кирил и Методий” – Пордим.

Възстановката беше продължение на официалната церемония по отбелязване 141-та годишнина от Освобождението на България. Тя започна с празнично шествие, в което се включиха стотици граждани. Те и официалните гости поднесоха цветя пред паметника „Костница”, за да изразят почитта си към героите дали живота си за свободата на България.

В тържественото си слово кметът на общината Детелин Василев подчерта значимата роля на Пордим за важния изход от войната, както и признателността, която винаги трябва да отдаваме към хилядите руски, румънски и финландски войници, оставили костите си тук за свободата на България.

Част от празничната програма беше откриването на автентично улично осветление от времето на Руско-турската освободителна война.

Празника завърши с хоро, което се изви на площада пред музея.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...