Акценти
Начало / Образование / Възпитаниците на Езиковата – на училище в Литва

Възпитаниците на Езиковата – на училище в Литва

Лятната ваканция за учениците вече започна, но не е така за част от възпитаниците на Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен. Група от 21 ученици и 7 учители са на практика до 7 юли в Литва.

През 2012 селекционна година ГПЧЕ Плевен спечели два международни проекта по секторна програма Коменски с координатор Марияна Крачунова – старши учител по математика. Един от проектите, който беше много високо оценен от Националните агенции на България и Литва, е двустранен езиков проект с училището по изкуствата в град Жидикай, Литва на тема „Образование за активно европейско гражданство ”.

Плевенската група вече започна да работи за постигане на целите на проекта – овладяване на литовския език чрез автентични текстове и опознаване на литовските традиции и култура, като работният език е английски.

Учебната програма за обучението предвижда по 6 учебни часа на ден, учители по литовски език и литература, по музика и изобразително изкуство, по история и география, английски език, обучават и контролират възприемането на преподадения  материал. Учениците-домакини помагат на българските си съученици и с учудване споделят, че много бързо и с лекота овладяват трудния литовски език, както и познанията, свързани с литовската история и география. Участниците в проекта вече са създали и компютърни версии на английско-литовски и английско-български речници.  От своя страна, възпитаниците на Езиковата представиха България, нейната красива природа, славно историческо минало, вековни традиции и обичаи. А публиката в залата беше взривена от песните и народните танци, които плевенчани изпълниха.

До края на мобилността в Литва следват среща на ръководствата на двете училища с кмета и общинските съветници от областния град Мъжейкай, с представители на образователни институции и настоятелството на училището. Ще бъдат проведени и уроци по география, история и биология на колела, съпроводени с екскурзии до исторически места, природни резервати и градове на брега на Балтийско море.

През юни 2014 год. литовските ученици и учители ще бъдат на гости на ГПЧЕ в Плевен за осъществяване на втората мобилност по проекта с цел изучаване на българския език и опознаване на  българската история, култура и традиции на място.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...