Акценти
Начало / Политика / Разговор за квоти между БСП и ДПС е непродуктивен, според депутата Любомир Петков

Разговор за квоти между БСП и ДПС е непродуктивен, според депутата Любомир Петков

„Едно от нещата, които съм научил в битността ми на политически представител, е да отсявам важни от маловажни въпроси. И аз определено не смятам този въпрос, повдигнат някъде в средствата за масово осведомяване, за един от важните въпроси. Комуникация с никого не съм прекъснал, конфликти от страна на плевенската партийна организация не са създавани”, така народният представител от левицата Любомир Петков отговори на журналистически въпрос за това вярно ли е, че новият областен управител Илиян Йончев е назначен от квотата на ДПС.

Според народния представител, който иска да квалифицира Йончев като член на ДПС или нещо друго, е за сметка на квалифициращия. Петков подчерта нагласата си да работи конструктивно с ръководствата на БСП в останалите общини в област Плевен. „Мисля, че имаме прекрасен диалог, извън някои конкретни решения, които са будели у мен недоумение от страна на действията на Председателския съвет на областната организация на БСП”, допълни Петков.

Той подчерта, че в ситуацията с програмно правителство на първо място трябва да се уточни какво значи квота и кой е измислил тази схема. Народният представител беше категоричен, че в разговори за квоти не е участвал. „Става дума за политически разговор между ръководствата на БСП и ДПС, които подкрепят правителството, и разговор по конкретни имена и кандидатури за областни управители, които биха срещнали широка обществена подкрепа. И аз мисля, че кандидатурата на Илиян Йончев е такъв тип – която би срещнала обща политическа подкрепа. И ако имахме някакви противоречия с кандидатите на Областния съвет, е че в ситуация, в която България се управлява от програмно правителство, заложено на експертен принцип, налагането на имена и свеждането на избора на министър-председателя да избира от едно име, не е най-правилният подход. В крайна сметка назначението на областния управител е с акт на Министерски съвет и аз мисля, че в конкретната ситуация разговор за квоти и за някакво разпределение на властта между БСП и ДПС е непродуктивен, с който аз не бих се ангажирал”, каза още Любомир Петков.

Той подчерта, че за него е важно областният управител да покаже с първите си действия, че наистина политическото решение за назначаване е на министър-председателя и е добро решение за плевенските граждани. „Илиян Йончев е човек с поглед и върху местното самоуправление, и с добра професионална биография, в активна възраст и човек с морал. За мен това е по-важното. Този разговор, който определени дейци в нашата партия се опитват да повеждат като форма на вътрешнопартиен разнобой, не е моя разговор, не участвам в него”, подчерта народният представител.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...