Акценти
Начало / Култура / Възможност за плевенските творци – конкурс за изработка на художествен проект на статуетка за националната литературна награда „Проф. Д. Димов“ обяви Община Ловеч

Възможност за плевенските творци – конкурс за изработка на художествен проект на статуетка за националната литературна награда „Проф. Д. Димов“ обяви Община Ловеч

Автори от цялата страна могат да участват в обявения от Община Ловеч  конкурс за изработване на художествен проект на статуетка за учредената национална литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“. Проекти на статуетката могат да се  подават до 19 януари 2015 г. в Центъра за услуги и информация на гражданите в Общината, придружени с биографична справка и писмено представяне на авторската концепция, заложена в изработката. Самият проект трябва да е в мащаб 1:1 с височина до 30 см, изработен от подходящ материал (същинската статуетка трябва да е от бронз, месинг, алуминий). Окончателната стойност не може да надхвърля 500 лв за бройка.

Критериите, по които ще бъдат оценявани работите, са художествени достойнства и атрактивност на предложения проект, както и близост до идеята на наградата. На спечелилия конкурса автор ще се присъди парична награда в размер на 300 лв и правото след сключване на договор да изработва срещу заплащане статуетката. Ще бъде присъдена и една поощрителна награда от 200 лв.

Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ е учредена от община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели в чест на 105-годишнината от рождението на големия писател и драматург Димитър Димов (1909-1966). Наградата ще се присъжда веднъж на три години за цялостно творчество на български белетрист или драматург с трайно присъствие в съвременната българска литература.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...