Акценти
Начало / Култура / Във Финландия на Нова година девойките хвърлят обувка през рамо, в Дания – изхвърлят стари съдове през прозореца

Във Финландия на Нова година девойките хвърлят обувка през рамо, в Дания – изхвърлят стари съдове през прозореца

Нова година е най-старият празник в света. В древен Вавилон, преди 4 000 години, първи започнали да празнуват Нова година. Празненствата продължавали 12 дни и радостта била голяма, защото тогава светлият и добър Бог Мардук побеждавал злите сили на разрушението и смъртта. Забранено било да се работи, да се налагат наказания, да се водят съдебни дела. Били дни на необуздани страсти и радост.

В стари времена хората празнували Нова година при пролетното възраждане на природата. Март при древните римляни бил първият месец, защото тогава започвали земеделската работа. Римският сенат определя 1-ви януари за начало на новата година през 153 г. пр. Хр.
Първият месец от годината е свързан с бог Янус в римския календар. Янус има две лица, едното обърнато напред, а другото – назад, символ на старото и новото.
Отново римляните първи започнали да си разменят подаръци в новогодишната нощ. Във Франция до 755 г Нова година започвала на 25 декември и чак от 1564 – от 1 януари.
Празнуването на 1-ви януари било затвърдено през 1582 в Грегорианския календар, когато много страни започнали да празнуват в един и същи ден началото на годината.
Днес навсякъде по света приготовленията за посрещане на първия ден от новата година са вълнуващи и пищни. Свързани с ритуали и тържествена украса. И все пак, всяка страна има свои традиции в подготовката за Новогодишната нощ.

Във Финландия в новогодишната нощ девойките хвърлят през рамото си обувка. Поверието е, че ако тя падне с върха си към вратата – предстои сватба. Подобни обичай имат и прибалтийските страни, където не сядат без традиционните рибни ястия и пай с кон

В Дания пазят старите и повредени съдове през цялата година, за да може в новогодишната нощ да ги изхвърлят през вратата. Датчаните вярват, че колкото повече съдове счупят, толкова повече добри приятели ще имат.

В Англия, когато Биг Бен удари 12 часа в полунощ, всички започват да пеят шотландската песен “Auld Lang Syne” (“Добрите стари дни”), написана от Робърт Бърнс през 1700 година. Песента е затова, да помним старите и новите приятели.
В много страни по света цари поверието, че е важно кой ще бъде първия гост, прекрачил прага на 1-ви януари – ако е добър човек, това е на късмет.
Ако първият човек, влязъл в английска къща на 1-ви януари е русокос, червенокос или жена, това се смята за лош късмет. Добрият късмет носят тъмнокосите мъже.

На 1-ви януари в Гърция празнуват и денят на свети Василий, който влиза през комина, за да остави подаръци за децата. Също като дядо Коледа.
В много европейски страни се сервира зеле на Нова година, като символ на благоденствие.

В Калифорния на Нова година има Парад на Розите, когато всички украсяват колите си с цветя. За първи път е празнуван през 1886 и символизира прибирането на реколтата от портокали.

В Белгия децата пишат писма на родителите си и в новогодишната нощ им ги четат на глас.

В Полша, Унгария, Чехия и Словакия броят на ястията трябва да бъде кратно на 12. Като всяко има своя символика – рибата е на щастие и благополучие (в Словакия шаранът е задължителен), орехите символизират тайните и трудностите на живота и т. н.

Виетнамците пък смятат, че в дома им живее Бог и на Нова година той отива на небето, за да разкаже как е минала годината за всеки от членовете на семейството. В тази страна хората приемат, че именно на Нова година човек става с една година по-възрастен, а не както е по света – в деня, когато е роден.

Иран – Главата на семейството дарява домочадието с нови дрехи. На празничната трапеза непременно трябва да има чесън, оцет, сол от неузрели класове и супа от салатени листа. Хората палят огньове по улиците и ги прескачат за здраве.

В много домове на Латинска Америка имат специална кристална чаша, която пълнят с вода в новогодишната нощ. Щом удари 12 часът, хората плисват течността през прозореца като знак, че старата година си е отишла успешно и те очакват новата да бъде така чиста и прозрачна като водата.

В Уелс в полунощ, при първия удар на часовника, задната врата се отваря, след което бързо се затваря и заключва, за да излезе през нея старата година и лошия късмет, а при дванадесетия удар се отваря широко входната врата, за да влезе през нея Новата година, а с нея щастието и благоденствието.

В Холандия на празничната трапеза се поднасят топли понички със стафиди, които се приготвят само веднъж в годината – на този ден. Момичетата там се стараят да свършат работа преди залез, за да се омъжат през следващата година.

В Италия дълго време се е смятало за задължително в навечерието на Нова година да се изхвърлят старите мебели през прозореца и да се заменят с нови. Това обаче днес е доста рисковано и вече са са измислени по-безопасни начини за веселие. Традиционният Capodanno задължава всеки член на семейството да постави на перваза запалена свещ и монети за щастие. За да привлекат късмета, жени и мъже слагат червено бельо.

Символ на късмета през Новата година  в Австрия е печеното прасенце, което е в центъра на трапезата.

В Германия също са приели за свой символ на благополучие и щастие коминочистача и… прасето. В Германия и Австрия наричат 31 декември Силвестър. Думата идва от италиански и означава “Този, който живее в гората”. В последните години в двете страни обикновено празнуват Силвестър на улицата, събрани около местната църква или друга забележителност. Естествено, гърмят се тапите на пенливо вино. Подаряват се фигурки на прасенца от марципан, яде се щолен – плодов хляб.

В Испания в полунощ се изяждат по 12 зърна грозде, за да имат късмет през всичките 12 месеца на годината.

На Нова година в Япония украсяват домовете си с борово клонче – за дълголетие, със стрък бамбук – за успех, и цветче от слива – за благородство.

Ако искате да кажете “Честита нова година!” на много приятели по света, ето и няколко подсказки:

арабски – Kul ‘am wa antum bikhair;

мандарин – Sun nien fai lok; чешки – Stastny Novy Rok;

датски – Godt NytÅr;

холандски – Gelukkig nieuwjaar;

фински – Onnellista uutta vuotta;

френски – Bonne année;

немски – Ein glückliches neues Jahr;

гръцки – Eutychismenos o kainourgios chronos;

унгарски – Boldog uj evet;

италиански – Felice Anno Nuovo or Buon anno,

японски – Akemashite Omedetou Gozaimasu;

полски – Szczesliwego Nowego Roku;

румънски – La Multi Ani si Un An Nou Fericit;

испански – Feliz año nuevo;

суахили – Heri za Mwaka Mpya…

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...