Акценти
Начало / Здравеопазване / Пиротехническите средства – начин на употреба

Пиротехническите средства – начин на употреба

Посрещането на Новата година традиционно е съпроводено с употребата на различни по вид пиротехнически средства за забавление. За да не завърши обаче празникът в Спешното отделение, е необходимо да се спазват някои правила за безопасност, припомнят от полицията.

Проявете отговорност още при покупката на пиротехнически изделия. Те могат да се продават само в магазини, на които е издадено полицейско разрешение за търговия с тях. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употреба на български език. Прочетете я и непременно спазвайте указанията. Забранена е продажбата и употребата на видимо повредени пиротехнически изделия – с разкъсана опаковка, фитил и др. Най-опасни са самоделните фойерверки и тези, които нямат инструкция за ползване на български език.

Вашето забавление при употреба на “пиратки” може да доведе до неприятни преживявания на много хора и представлява своеобразно насилие спрямо тях. Уважавайте правата на съседите, децата и по-възрастните, които искат да прекарат празниците спокойно. Не хвърляйте пиратки близо до тях и домовете им. При използването на пиротехнически средства в празничната нощ и хвърлянето им от терасите, съществува риск за попадане в долните апартаменти или тези на най-близките сгради. Неправилното насочване на сигнални ракети може да доведе и до запалване на нищо неподозиращи съседи.

Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, заведения за социални услуги, молитвени домове, храмове и манастири. Административното наказание на нарушение на разпоредбите на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите, свързана с употребата и търговията с пиротехнически изделия, огнестрелни оръжия и боеприпаси, е от 500 до 2 000 лв.

За да бъде посрещането на Нова година без нежелани инциденти:

1. Контролирайте с какво са занимават децата ви в празничните дни.
2. Ако притежавате огнестрелно оръжие, задължително го съхранявайте в заключена метална каса.
3. Ако в новогодишната нощ приятел носи в себе си огнестрелно оръжие, настоявайте да го прибере в местата за тази цел.
4. Не забравяйте, че ослепяването, обгорените и разкъсани пръсти, изплашените съседи и материалните щети не могат да оправдаят гърменето с “пиратки”.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...