Акценти
Начало / Последни новини / Второ място за „Найтингейл“(Плевен)  от бриджтурнирът „Габи”  

Второ място за „Найтингейл“(Плевен)  от бриджтурнирът „Габи”  

40-то издание на Националния турнир по спортен бридж „Габи” се проведе в Плевен в края на мината седмица.  пореден път се състоя националният турнир по спортен бридж „Габи“.

 В първите два дни на турнира се състоя мини-отборния турнир за купа „Кайлъка“. В него участваха 8  отбора.Те играха мачове по 7 дона „Всеки срещу Всеки“ като след това първите четири отбара играят полуфинал и финал за определяне на медалистите,а останалите играят в група „Б“. Турнирът бе спечелен от отбор „Иванчев“(Варна) в състав:  Иванчев, Трендафилов, Христов, Николчев. На второ място се класира плевенският отбор „Даски“ в състав Румен Върбанов ,Антон Антонов, Олег Петракиев, Пламен Балев и Веселин Узунов. Третото място спечели отборът на „Попово“ в състав семейство Капитански и плевенчаните Аврам Леви и Александър Романов.

В турнира за двойки участваха  50 двойки, които изиграха 26 дона в 13 кръга.Турнирът бе спечелен от двойката Слави Алексиев (Плевен)-Пламен Христов(Варна) с 65 % , следвани от Маринчо Маринов-Цветомир Груев (Ч.Бряг) с 64 %  и Александър Александров-Георги Георгиев (София ) със 63 %. Призовата шестица се допълни от  софийските двойки  Иван Никифоров-Димитър Тулийски,Стелияна Иванова Траян Христов и Марияна Рибарска-Даниела Григорова. Бяха дадени и няколко допълнителни награди за класирали се извън призовата шестици.Наградата за най-добра плевенска двойка спечелиха Веселин Узунов-Пламен Балев. За най-добра смесена двойка извън първите шест бе обявена Валя Янева-Велина Костова(София). Най-добра младежка двойка бе Захари Феров-Марк Андонов (Варна), а призът за най-добра международна двойка бе даден на Богуслав Герулски-Казимир Гонефал (Полша)..

На 9 и 10 ноември се състоя отборният турнир.В него се включиха 25 отбора.Те играха 11 кръга по „Датска система“ мачове по 8 дона, като  в последните 3 кръга се образуваха групи А,Б и С. Победител стана отборът на „Керемида“(София)  в състав:  Нанев, Михов, Цончев, Керемедчиев. Плевенският „Найтингейл“ в състав: Слави Алексиев, Румен Маринчев, Пламен Христов, Иван Симеонов и Клементин Николчев отново бе на ниво и се класира на второ място.Малко не достигна на плевенчани да станат първи, след като в последните три кръга се наложиха три пъти над отбора на победителите, но не им достигна една точка, за да ги изпреварят. На трето място остана отборът на „Челопеч“. От останалите плевенски отбори добре се представи  отбор „Нинджа“ в състав: Николов, Попов, Пешев, Миленков, Василев, които заеха второ място в група „С“.

Настоящото издание на турнир „Габи“ бе юбилейно. Първият турнир се е провел на 12-13 декември 1980 г. и се е казвал турнир „Плевен“, но през 90-те години е преименуван на турнир „Габи“ в памет на плевенският бриджор Гавраил Стоманяков. В първото издание на турнира участвали 81 двойки. През 90-те години участниците достигат до 128 двойки и 50 отбора. По-късно през годините по финансови причини участниците намаляват, но турнирът никога не е прекъсван.Заслуга за това е основно на  Бридж-Клуб „Плевен“. През последните години, благодарение усилията на председателя на клуба Слави Алексиев, турнирът стана един от най-посетените и атрактивни в страната.В него участва почти целият бриджов елит на България. Тази година  взеха участие и четирима от най-силните полски бриджори начело със световния шампион Богуслав Герулски. Оказа се, че 15 от състезателите в настоящия турнир  са участвали в неговото първо издание през 1980 г. Със плакет е награден д-р Венелин Узунов, който  е основният организатор на първия турнир преди 40 години.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...