Начало / Здравеопазване / Временно спряха приготвянето на храна в супермакет заради съмнение за хранително отравяне

Временно спряха приготвянето на храна в супермакет заради съмнение за хранително отравяне

След подаден сигнал за съмнение за хранително отравяне, Областна дирекция по безопасност на храните – Плевен е направила проверка на обекта, откъдето заболелите са консумирали храни.

При извършената проверка не са открити несъответствия спрямо действащото законодателство, обектът е регистриран по реда на Закона за храните, проверени са търговските документи на получените храни, всички продукти са били в срок на годност.

Взети са проби от производствената среда и проби готов продукт за лабораторно изследване за патогенни микроорганизми. Предписано е персоналът, обслужващ “топла точка”, да се изследва по епидемиологични показатели и да се извърши основно почистване, измиване и дезинфекция на обекта.

С цел гарантиране здравето на потребителите със Заповед на директора на ОДБХ-Плевен е спряна дейността приготвяне на храна в “топла точка” на обекта, до получаване на резултати от лабораторните изследвания, доказващи безопасни условия за приготвяне на храната.

Ще припомним, че на 12 юни в Спешното отделение на УМБАЛ – Плевен постъпиха шестима пациенти с хранително отравяне. Според съобщеното от тях, причина за отравянето е приготвена с месо храна, купена от голяма плевенска търговска верига.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...