Акценти
Начало / Култура / Бившият и настоящият шеф на Северняшкия ансамбъл влязоха в задочен спор чрез медиите

Бившият и настоящият шеф на Северняшкия ансамбъл влязоха в задочен спор чрез медиите

По повод изявление на бившия главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл, направено на пресконференция на 6 юни, временно изпълняващият длъжността директор на ансамбъла Данаил Цолов изпрати тези дни до медиите писмо, в което опровергава твърденията на Джейлян Демирев.

Според Цолов Джейлян Демирев споменава само част от фактите, визирайки отказа на Окръжна прокуратура – Плевен да образува досъдебно производство срещу него, тъй като не са открити нарушения по НПК. „Това са част от фактите, заявява в писмото си Данаил Цолов. – А нарушенията, водещи след себе си до финансови загуби, неспазването на правилата за здравословни и безопасни условия на труд по отношение на служителите в ансамбъла, както и неизпълнението на задължения, предвидени в КТД и задължителните предписания от контролни органи? Въз основа на констатации на горепосочените нарушения от контролните органи са връчени актове за глоби в размер на 4500 лв., приети от г-н Демирев на 01.02.2012 г.”, пише в писмото.

Относно твърдението на Джейлян Демирев, че в Северняшкия ансамбъл цари хаос, Данаил Цолов заявява, че „съставите, програмите и изпълненията на Северняшкия ансамбъл от моето встъпване в длъжност се определят от Художествения съвет на ансамбъла, за което има съответните протоколи. За сведение – от 09.02.2012 г. до днес Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” е изнесъл 47 концерта с общ приход към Общинския бюджет – 8600 лв. За цялата 2011 г. под ръководството на г-н Демирев – 36 концерта с приход 1950 лв.”

В писмото още Данаил Цолов се спира на това, че има не малко танци, които са играни едва два-три пъти и са обявени от Демирев за стари и са изоставени. „ Танци като: „Беломорски танц” и „Пирински танц” на хореографа на Държавния ансамбъл „Филип Кутев” – Ивайло Иванов и композитора Георги Андреев ; „Чуда” на хореографа Мартин Мочков, участвал в създаването на спектакъла на Нешка Робева – „Два свята”; „Пирински танц”- камерен танц на хореографката Албена Кръстева; „Задявки”- на хореографката и преподавател в НУИ „Панайот Пипков”-  Танушка Арабаджиева”, изброява Цолов в писмото и завършва с уверението, че е готов да предостави необходимите документи, за да докаже истинността на написаното от него в писмото до медиите, с което упражнява правото си на отговор.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...