Акценти
Начало / Общество / Военното формирование в Белене отбеляза празника на инженерни войски

Военното формирование в Белене отбеляза празника на инженерни войски

134 години от създаването на Инженерни войски отбелязаха днес военнослужещите от военно формирование 28880-Белене, както и колегите им от Пловдив. По повод празника се състоя тържествено събрание, беше показана фотоизложба, отразяваща основни моменти от живота и дейността на формированието, бяха проведени и спортни мероприятия, уточняват от пресцентъра на Министерство на отбраната.

От името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев бяха връчени награди на отличили се военнослужещи, показали отлични резултати в учебно-бойната дейност през годината. На тържеството присъстваха представители на местната власт и на патриотичните съюзи.

Инженерните войски на Българската армия са създадени на 13 септември 1878 год., когато със заповед в Българската земска войска е създадена първата строева сапьорна рота.

Историята на военно формирование 28880-Белене е част от дългогодишната история на Инженерни войски. Военнослужещите му и днес с достойнство изпълняват задачите по издигане на бойната подготовка и участие в операции по оказване на помощ на населението при бедствия и аварии. Особено значимо е тяхното участие в прочистването на районите, засегнати от взривовете край Челопечене, Ловни дол и Петолъчката.

Снимка: Министерство на отбраната

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...