Акценти
Начало / Общество / Висок брой на трайно безработните в Плевен – нямат мотивация да започнат работа

Висок брой на трайно безработните в Плевен – нямат мотивация да започнат работа

4943 безработни лица са се регистрирали през месец май в Бюро по труда – Плевен. Това съобщи Валентина Георгиева, и.д. директор на Бюро по труда – Плевен. Тенденцията е за намаляване на броя на безработните, както и през изминалите месеци. Равнището на безработицата е 7,9%, което е на нивото от месец октомври 2009 година. То е по-ниско спрямо това за страната, което е 8,7%.

От този процент сравнително висок е броят на трайно безработните, който е 41,15%. Валентина Георгиева посочи, че усилията са насочени именно към трайно безработните, тъй като често те са загубили мотивация за работа, загубили са трудови навици или нямат нужната квалификация да започнат такава.

От началото на годината са обявени общо 1353 свободни работни места, а през месец май техният брой е 202. За първите пет месеца на годината 1615 лица са устроени на работа на първичния пазар без субсидии, а през месец май техният брой е 357.

Много възможности се разкриват по програмите за заетост, които са насочени към младите и трайно безработните. В момента се провеждат и над 16 курса, в които са ангажирани 150 човека, които се квалифицират или преквалифицират.

Традиционно в община Плевен най-много са обявените работни места в шивашкия бранш, хранително-вкусовата промишленост, сферата на услугите – заведения, ресторанти и търговията.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...