Начало / Здравеопазване / В помощ на младите родители – формиране на двигателни умения у новороденото

В помощ на младите родители – формиране на двигателни умения у новороденото

Консултация със специалист-физиотерапевт и възможност за изработване на индивидуална рехабилитационна програма, включваща работа с кинезитерапевт и обучение на родителите за провеждане на програмата в домашни условия, предлагат от ДКЦ „Св. Панталеймон“ – Плевен.

Детето се ражда с вродени способности, които се развиват чрез възпитанието. Физическото развитие протича ускорено успоредно с развитието на неговите психични способности. Развитието на всеки организъм е строго индивидуално. Детският организъм не прави изключение. Двигателните функции на детето се развиват постепенно. Най-напред движенията са несъзнателни. По-късно движенията стават съзнателни и целенасочени. Именно тези движения могат чрез упражнения да се заучат по-бързо, да се затвърдят чрез повторения. Двигателните умения се развиват в различни срокове след раждането. Съвременната майка знае, че за всеки възрастов период от развитието на нейното бебе са характерни определени двигателни умения. При някои – това се наблюдава в приетото за норма време, при други – преждевременно, а при трети – с известно закъснение. Не се притеснявайте предварително – не винаги по-късната проява на някои двигателни умения е израз на патология. Някои бебета са по-спокойни, по-пастьозни и затова двигателното им развитие има известно закъснение. Тук е мястото и ролята на родителя – да стимулира извършването на определени движения, както и да поддържа добър мускулен тонус у детето , поради ограничената възможност за извършване на активни движения. Ако чрез упражненията подпомагате физическото развитие, то това ще допринесе и за психическото развитие на детето.

Стремежът на вашето бебе да овладее някои ключови двигателни способности е удивителен етап от ранното детско развитие и вълнуващ момент от това да си родител. Ето защо, помагайки на детето да се движи, определено му помагате да се развива! Ние можем да ви подкрепим и да ви бъдем полезни! Предлагаме консултация със специалист-физиотерапевт и възможност за изработване на рехабилитационна програма според индивидулания статус, включваща работа на детето с кинезитерапевт и обучение на родителите за провеждане на програмата в домашни условия.

Консултацията и ФТР курс са по здравна каса с талон №3 за физиотерапевт. Консултациите се провеждат в ДКЦ „Св. Панталеймон“, ул. „Трите бора“ 24 и ул. „Хан Крум“ 2, Тел. 064 87 20 20, 064 60 20 20

Искаме да сме полезни на вас и вашето бебе!

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...