Акценти
Начало / Общество / От забавяне на заплатите се жалват най-често плевенчани

От забавяне на заплатите се жалват най-често плевенчани

Плевенчани се жалват най-вече от забавени и неизплатени заплати. Това коментира днес пред журналисти Мариана Бояджиева, гл. инспектор в Дирекция Инспекция по труда – Плевен. През месец май са извършени общо 145 проверки от Инспекцията, като 82 от тях са били планови, 39 последващи, 9 по сигнал от граждани, 8 по инициатива на НАП, три са за неспазване на тридневния срок за регистрация на трудов договор, две за трудови злополуки и по една на инициативата на ГИД и синдикатите.

Констатираните нарушения общо са 641, като от тях 348 са по трудови правоотношения, 291 за осигуряване на безопасни условия на труд и 200 по Закона за насърчаване на заетостта.  Дадените задължителни предписания през месец май са 627 броя, а съставените актове за установяване на административни нарушения са 17 броя.

Мариана Бояджиева посочи, че се провеждат текущи кампании, свързани с проверки в големи търговски вериги за хранителни стоки за спазване на трудовото законодателство. Резултати ще има в края на следващия месец, когато бъдат изготвени данните.

От Инспекцията напомниха, че тепърва започват сигналите и проверките за т.нар. прегряващ микроклимат на работното място. Оптималните температури за работа на закрито в горещите дни са между 18 и 25 градуса, максимум до 28 градуса. При обявен оранжев и червен код от НИМХ работодателят е длъжен да прекрати работата на открито, като това е разписано в законодателството. Санкциите за неспазване на безопасните условия на труд са от 1 500 лева до 10 000 лева.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...