Акценти
Начало / Любопитно / Високосната 2016 година – какво не трябва да правим през нея

Високосната 2016 година – какво не трябва да правим през нея

Високосните години имат лоша слава, затова човек трябва да се съобрази с това какви важни събития може да планира през нея. 2016-а е именно една такава година.
Високосната година е година с 366 дни вместо 365, тоест година, съдържаща 29 февруари. Високосните години са начин да се привърже календарната година към астрономическата и към сезоните. Това отнема около 365,2422 дни, така че при фиксиран календар с 365 дни сезоните биха се изместили. Това се избягва чрез вмъкването на един допълнителен ден, което увеличава годината на 366 дни. В юлианския и григорианския календари този допълнителен ден се добавя към февруари, който става 29 дни. И в това правило обаче се допускат изключения. Средно на 100 години високосната година бива пропусната заради съгласуването на календара с пролетното равноденствие.
Като оставим цифрите настрана, високосната година има наистина лоша слава, свързана с редица поверия. Ако имате по-възрастна баба, най-вероятно сте я чували да казва, че през високосна година човек не бива да се жени, не бива да се заема с нови начинания, да бере гъби, бременните не бива да се подстригват и т.н. Днес подобни суеверия по-скоро предизвикват усмивка, но някои от тях все още се спазват.
При някои славянски народи през високосните години се е давала възможност на девойките да си изберат мъж и да изпратят родителите си при него. Сватбата, обаче, трябвало да се прави на следващата година. Това е годината, в която жената може да предложи на любимия си мъж да създадат семейство.
Има много поверия, които са свързани с нещата, които може и не може да се правят през високосната година. През високосна година бременната жена не трябва да държи близо до себе си остри предмети. Детето, което е родено на 29 февруари, е добре да празнува рождения си ден на 28 февруари или на 1 март. Празнуването на рождения ден на 29 февруари не е добра идея.
През високосна година не трябва да се започва строеж на нова къща, да не се местите в друг град или в друго жилище и ако може, да не сменяте местоработата си. Когато имате финансов успех през високосна година, една част от парите трябва да отидат за нуждаещи се хора, за да ви върви и догодина. През високосна година не се продава недвижимо имущество и ценни предмети. През 2016-а не трябва да се правят и покупки на големи количества хранителни продукти от хора, които са болни или възрастни, защото това им носи лош късмет.
Това не е година, която е добра и за развод, тъй като това предвещава проблеми за новата връзка.
Преди да взимате важно решение, застанете по залез слънце с лице на запад и кажете на глас: „Високосна година, остави за себе си лошото, а за мен – само добро”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...