Акценти
Начало / Любопитно / На днешната дата е монтиран първият телефон на жп гарата в Плевен

На днешната дата е монтиран първият телефон на жп гарата в Плевен

На днешната дата през 1912 г. на жп гарите в София, Пловдив и Плевен са монтирани първите телефони. Само три години след като Александър Бел създава в Бостън телефона, през 1879 г. той вече се появява и у нас. Това обаче става не в столицата София, а в Пловдив. Първият телефонен разговор в Източна Румелия е от канцеларията на Александър Богориди до неговите подчинени.

Първата телефонна връзка у нас също не е постижение на София. Това става през 1877 г. по време на Руско-турската война при обсадата на Плевен. В тогавашното село Пордим се осъществила първата телефонна връзка в България. През 1877 г. в селото се е намирала главната квартира на руската освободителна войска. Между квартирите на военачалниците руските свързочници опънали телефонни жици и монтирали походни телефони за двупосочни разговори.

Първата телефонна връзка в София е осъществена едва през 1884 г. Тогава трима офицери, завърнали се от обучение в Русия, донасят със себе си и два телефонни апарата. Монтират ги в две съседни къщи в столицата. През 1891 г. е осъществена и първата междуградска телефонна връзка от София до Пловдив. Нейното официално откриване става на 13 януари 1892 г. Първата междуградска телефонна мрежа е изградена по случай откриването на първата индустриална изложба в Пловдив, като в столицата и в града под тепетата са монтирани и първите телефонни кабини.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...