Акценти
Начало / Култура / Над 200 модела показват в юбилейния Парад на модата

Над 200 модела показват в юбилейния Парад на модата

21 български дизайнери ще участват в летния Парад на модата, който ще се проведе на 30 юни в Драматичен театър „Иван Радоев”. Това е 55-то издание на модния парад, в който ще бъдат представени над 200 модела.

Тази година спектакълът ще е посветен на дизайнерката Светла Димитрова, която избра Плевен, за да отбележи своя юбилей – 20х3, каза Георги Ангелов, по чиято идея, режисура и хореография се провежда Парад на модата. Досега Светла Димитрова е участвала във всяко издание на модния фестивал и тази година ще се представи с повече от 70 модела, разделени в три колекции.

Георги Ангелово нарича Светла Димитрова Коко Шанел на българската мода, която е отворила пътя към световните подиуми за редица български дизайнери, но е останала все така отзивчива , раздаваща душата и сърцето си.

Да почетат юбилея на своята учителка ще дойдат пет млади дизайнерки, които ще направят в Плевен своя дебют на българския моден подиум. Ще се представят Камелия Йорданова – завършила мода в Лондон и Анна Сидова, и двете също минали през модните ателиета на Светла Димитрова.

С новата си лятна колекция в Плевен ще участва дизайнерът Димитър Кръстев, който ще предложи пъстра колекция за дами на всякаква възраст. „Арабско момиче” е мотото на неговата колекция, която ще бъде представена под музиката на едноименната мелодия в изпълнение на цигуларя Чавдар Вълков.

С колекция, посветена на Светла Димитрова ще видим дизайнерката Теодора Кьосева, която е сред редовните участнички в Парад на модата. Миналогодишната дебютантка на плевенска сцена – Жана Кошева, сега идва с колекция от дълги бели рокли, под музиката на филма „Бригада”.

Тази година спектакълът ще бъде симбиоза между дрехи, музика, пластика, светлина, театър и много кино, разказа Георги Ангелов. Освен откъси от филма „Бригада”, ще бъдат показани откъси от „Усещане за жена”, „Коса”, а манекените ще дефилират  под музиката от тях.

На фона на „Аржентинско танго” нестандартната си колекция ще представи Иван Панайотов от София, който прави дюта си на плевенска сцена.

С мода за жените на 20 плюс и детска колекция ще участва дизайнерката Силвия Стоянова от София. За зрителите ще е любопитно участието на Анжела Гицова, която представи България в прегледа на младите дизайнери в Милано. Тя ще участва с авангардна колекция, но въпреки това носима, както я определя самата дизайнерка.

„Морски полъх” е мотото на колекцията на дизайнерката от Варна Галя Златева.

А Плевен ще бъде представен от 26-годишната Ева Странджалиева. Тя е много талантлива, скромна и много човечна, представи я Георги Ангелов и допълни, че манекенките са влюбени в нейната колекция. Дебютът й в Парада на модата минава през някои трудности, които почти я вадят от участие. Но заради талантът и чара й Ангелов прави всичко възможно да я включи в афиша. Главното ми притеснение беше, че в Плевен трудно се намират платове и материали и заради това забавих отговора си за участие във фестивала, призна Странджалиева. Тя е учила в Професионалната гимназия по облекло и текстил в Плевен, след което завършва мода в Нов български университет, но няколко години не работи, защото не виждала бъдещето си в модата. „Но през последните години в българската мода има подем и все повече се търсят модели на български дизайнери, за което положително влияние има интернет”, смята младата дизайнерка. Тя е нарекла „Горещи нощи” колекцията, с която ще дебютира тази неделя в Драматичния театър.

Модата е изкуство и съм удовлетворен, че българите все повече обръщат внимание как се обличат и използват модата, за да изявят индивидуалността си, допълни Георги Ангелов. Принос за това може да се каже, че има и самият той, тъй като повече от 23 години два пъти в годината събира в Плевен едни от най-изявените родни дизайнери и превърна градът ни в център на българската мода.

По традиция Парад на модата се провежда под патронажа на кмета на Община Плевен и със съдействието на Сдружение „Плевенски обществен фонд Читалища” и читалище „Лик”. Музикалното оформление е на Асен Антонов. Ще участват Жени Василева и Милчо Петров от Клуб по спортни танци  „Дъга”  и поп изпълнителите Исабел Иванова, Йоана Цветанова, Магдалена Лунголова и Снежана Димитрова.

Парад на модата – Плевен 2013 ще се състои на 30 юни, от 20 часа в Драматичен театър „Иван Радоев”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...