Акценти
Начало / Здравеопазване / Вечер на редките, вродени заболявания  се провежда днес в Плевен

Вечер на редките, вродени заболявания  се провежда днес в Плевен

Трите имунологични центъра в Плевен са инициатори на среща, обект на която ще са първичните имунни дефицити. Тя ще се проведе тази вечер в Конферентната зала на хотел „Ростов” от 18.30 часа. Покана да участват в нея са получили общопрактикуващите лекари в града. Те ще се запознаят с възможностите за диагностиката и лечението на първичните имунодефицити. Много е важно лекарите, които първи контактуват с пациента да могат да разпознават тези заболявания и да насочват към съответната диагностика, лечение и консултация с имунолог, обясни д-р Светла Блажева от Центъра по имунология към УМБАЛ – Плевен, която ще представи основната тема на срещата.

Тя обясни, че първичните имунодефицити са редки, вродени заболявания. Те са над 200 вида като клинична картина и е много важно общопрактикуващите лекари да са запознати с тях. Доказано е, че близо 75% от първичните имунодефицити могат да се откриват чрез скрининг , а съвременната медицина позволява все повече такива заболявания да бъдат успешно лекувани, ако бъдат открити навреме. Проблем е, че все още общопрактикуващите лекари трудно определят първичните имунодефицити и не издават направление за консултация с имунолог.

Затова се организира тази среща между имунолози и общопрактикуващи лекари, за да се подобри съвместната работа за подобряване диагностиката и лечението на тези заболявания.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...