Начало / Общество / ОД на МВР – Плевен бе домакин на работна среща за агресията и насилието в училище

ОД на МВР – Плевен бе домакин на работна среща за агресията и насилието в училище

Работна среща по проект „Агресия, насилие, тормоз … в нашето училище“, финансиран от Министерството на правосъдието, се проведе в ОДМВР – Плевен. Темата бе „Един шамар или домашно насилие? Как да възпитаваме децата си!“. Работната среща откри комисар Петър Енчев, който подчерта, че Сдружение „Център на неправителствени организации в Разград“ е събрало куража и е сформирало мотивиран екип от експерти за една от най-трудните и тясно специализирани области – превенцията на домашното насилие. „Надявам се, че планираните по проекта мероприятия, посветени на проблемите на полицията и превенцията на престъпността, ще са актуални за служителите на ОДМВР – Плевен.“

На работната среща присъстваха административен ръководител на Районна прокуратура – Плевен – прокурор Владимир Николов, районен прокурор Пламен Петков, служители от сектор „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Плевен и инспектори от детска педагогическа стая в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен и всички РУ при ОДМВР – Плевен.

Организаторите – Сдружение „Център на НПО в Разград“,  участва с представители на съда, прокуратурата, полицията, здравни заведения, образователни институции от Разградска област.

Обмяната на опит между институциите е добра възможност, чрез която се обсъжда професионалната работа по конкретни случаи. По време на работната среща се търсиха отговори на въпросите какво е редно да правим и каква е границата на морала и закона. Можем ли да конкретизираме неписаните права на човешкия род. Бе обсъдена структурата, основните тези и послания в Програма за превенция на домашното насилие в училища и детски градини, която в момента екипът на проекта подготвя, за да е в подкрепа на образователните институции.

Инициативата е част от превантивната дейност на ОДМВР – Плевен по линия на ограничаване на домашното насилие и борбата с престъпността. Работната среща е част от програмата на ОДМВР – Плевен за оптимално съчетаване на мерки, провеждани съгласувано от отделни държавни институции и структури на гражданското общество. Партньорството със Сдружение „Център на НПО в Разград“ е важна част от институционалната система на превенцията на домашното насилие. Неправителствените организации осъществяват граждански мониторинг над критичните обществени сфери, които имат отношение към превенцията на престъпността. Сътрудничеството с гражданското сдружение се проявява и чрез реализирането на проекта „Агресия, насилие, тормоз … в нашето училище“, финансиран от Министерството на правосъдието.

Съвместните инициативи на ОДМВР – Плевен и Сдружение „Център на НПО в Разград“ по проекта ще продължат.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...