Акценти
Начало / Култура / Филм на Никита Михалков и съвременно европейско кино планират за кинолекториите в Регионалната библиотека

Филм на Никита Михалков и съвременно европейско кино планират за кинолекториите в Регионалната библиотека

През тази година сме решили в рамките на кинолекториите в Регионална библиотека “Христо Смирненски” Плевен да пуснем филма „Пет вечери“ на Никита Михалков, това съобщи за infopleven.com директорът на културната институция Аня Михова. По думите й, екипът на библиотеката обмисля да запознае посетителите и с един от класиците на съвременното европейско кино Карлос Саура.

Започнали в началото плахо, като да проверят дали ще има интерес, днес кинолекториите събират все повече зрители. Инициативата е безплатна за читателите, които са се снабдили с карти, и те могат да посещават което събитие им е интересно. По думите на Аня Михова, се подбират по-стойностни филми – както руско и българско кино, така и претендентите за наградите “Оскар”, като хората проявяват силен интерес и дори препоръчват заглавия и автори. “Оказа се, че арт залата, в която се прожектират филмите, е недостатъчна да побере желаещите да гледат. Забелязваме, че може да се инвестира в някои допълнителни неща, да се разработи идеята за кинолекториите, така че да може още повече хора да присъстват”, допълни директорът на библиотеката. Обмисля се и идеята да се свържат с Българска кинематография с цел и Плевен да бъде включен в т.нар. тестване на нови български филми, което също може да стане в залите на културната институция.

На кинолекториите през миналата година хората са изявили интерес към по-стари филми, към италианско, испанско кино. През 2012-та зрителите са поискали дори и са гледали  “Слънчогледи” – много стара продукция на Италия, Франция и Русия, класика със София Лорен и Марчело Мастрояни.

“Хората имат нужда от стойностно кино, затова и тази година ще ги зарадваме, макар и с по едно заглавие, както от най-старите български и европейски филми, така и от световните претенденти за награди”, беше категорична Аня Михова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...