Акценти
Начало / Култура / Американска диригентка дирижира възпитаник на Музикалното в първия концерт на Плевенската филхармония за тази година

Американска диригентка дирижира възпитаник на Музикалното в първия концерт на Плевенската филхармония за тази година

Гост-диригентът от САЩ Сандра Рагуса ще застане на диригентския пулт за първия концерт на Плевенска филхармония за тази година. Концертът е на 10 януари от 19 часа в зала „Катя Попова“. Солист ще бъде младият пианист Христо Петров, който е възпитаник на НУИ „Панайот Пипков”.

В програмата на концерта са включени увертюра от „Вълшебната флейта” на Моцарт и Концерт за пиано и оркестър № 12  също от Моцарт. Ще прозвучи и Симфония № 7 от Дворжак.

Това е трета среща на Сандра Рагуса с плевенския оркестър и тя не крие големите си симпатии към нашите оркестранти. При последното си гостуване в Плевен през юли 2010 г. Рагуса направи щедър подарък на щрайхистите – всеки един от тях получи нов лък от фирмата, на която тя е директор маркетинг. Сандра Рагуса е диригент и флейтист, директор на Монтгомъри филхармония. Завършила е музика в Университета на Южна Калифорния, има магистърска степен от Университета “Карнеги Мелън”. Учи флейта при Джулиус Бейкър и Роджър Стивънс, а по диригентско майсторство – при Даниел Люис, Владимир Понкин и Уилям Шафер. Преподавала е флейта в американски средни училища и университети. Като диригент е гостувала в САЩ, Австрия, Китай, Япония и България. Има редица записи за популярни холивудски продукции като “Цар Лъв” и “Аладин” и телевизионни предавания.

Христо Петров в момента е студент в Холандия. Плевенската публика имаше възможност да се срещне с таланта на младия музикант в края на миналата година, когато той участва в гала пиано концерт заедно с други ученици на Антоанета Воденичарова, преподавател по пиано в Музикалното училище в Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...