Акценти
Начало / Общество / Велопоходът с алтернативния олимийски огън стигна Лондон

Велопоходът с алтернативния олимийски огън стигна Лондон

След 4 000 км през 11 държави плевенчанинът Младен Белчев и участниците във велопоходът за безопасни пътища стигнаха до крайната си цел – Олимпийското село в Лондон. През целия път те носиха със себе си алтернативен олимпийски огън, който Младен Белчев и дъщеря му Екатерина запалиха на 4 юни от Вечния огън пред Мавзолея в Плевен.

Идеята за европейския веломаратон е на Младен, който преди година е блъснат от мотоциклетист докато прави обичайните си разходки с велосипед в парк „Кайлъка”. След катастрофата, Белчев е с два счупени крака, увредена лява ръка и три счупени ребра. Но с огромни усилия и помощ на лекарите и семейството той се възстановява и решава да премине през 11 държави с велосипед и да носи послание – „Пазете велосипедиста на пътя!“. Младен Белчев е бивш лекоатлет, маратонец. От 1983 г. кара велосипед, членува в туристическо дружество „Кайлъшка долина” – Плевен. Работил е 31 години като оператор в „Топлофикация Плевен”.

Признава, че е голямо предизвикателство за него след тежката катастрофа, която е преживял, да осъществи мечтата си и да стигне до Лондон с велосипед, въпреки че лявата му ръка е обездвижена..

Веломаратонът премина през Сърбия, Унгария, Словакия, Швейцария, Австрия, Германия, Франция, Холандия и Белгия откъдето с ферибот стигна до Великобритания на 23 юли.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Елена Илиева

    Младен Белчев със семейството и приятелите си измина 4800 км през 11 държави на Западна Европа и пристигна благополучно в Лондон в навечерието на откриването на олимпийските игри. Днес в 11:30 часа той се завърна със самолет в България. Добре дошли в родината!