Начало / Култура / Велики четвъртък – да се замислим за безрезервната любов

Велики четвъртък – да се замислим за безрезервната любов

 

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. Според Евангелията на този ден са се случили три важни събития от Христовите страсти – тайната вечеря на Иисус с неговите ученици, молитвата на Иисус в Гетсиманската градина  и предателството на Иуда.

На тоя ден Христос  умил краката на апостолите и казал: “не дойдох да служа, а да послужа“. После сам причастил светите апостоли и им заръчал любов към всички.  След което им казал, че ще бъде предаден.

После, заедно с апостолите, отишъл в Гетсиманската градина дето се молил до идването на предателя.

Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото винаги е червено и символизира христовата кръв. Второто яйце също се боядисва в червено и то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ или на другия ден.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...