Акценти
Начало / Култура / Велики четвъртък – време за пречистване

Велики четвъртък – време за пречистване

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. Според Евангелията на този ден са се случили три важни събития от Христовите страсти – тайната вечеря на Иисус с неговите ученици, молитвата на Иисус в Гетсиманската градина  и предателството на Иуда.На тоя ден Христос  умил краката на апостолите и казал: “Не дойдох да служа, а да послужа“. После сам причастил светите апостоли и им заръчал любов към всички.  След което им казал, че ще бъде предаден.После, заедно с апостолите, отишъл в Гетсиманската градина дето се молил до идването на предателя.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Според традицията рано сутринта на Велики четвъртък се боядисват великденските яйца. Другият ден, в който това може да бъде направено е събота. Първото яйце винаги се боядисва в червено и символизира христовата кръв. Второто яйце също се боядисва в червено и то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ или на другия ден.

На Велики четвъртък е задължително да се почисти дома. От къщата се изхвърлят всякакви вехтории и непотребни вещи, които ще освободят пространство за нови прекрасни изживявания и емоции. Затова денят се нарича още и Чистият четвъртък – времето, в което пречистваме не само дома, но мислите и душата си. С боядисването на яйцата, чистенето на дома и замесването на козунаците се изчерпват всички разрешени къщни дейности.

На Велики четвъртък жените не трябва да перат и простират пране, за да не предизвикат ураганни ветрове и градушки. Така също на този ден не се извършва градинска работа, както шиене и плетене. Не е разрешено даването пари назаем или вещи от дома.

Четвъртият ден от Страстната седмица е най-подходящ за подстригване за първи път на косите  на децата. Младите моми също е добре да ги скъсят, за да им растат дълги и гъсти.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...