Акценти
Начало / Култура / Великият Ричи днес има рожден ден

Великият Ричи днес има рожден ден

Ричи Блекмор

На 14 април 1945 г. е роден Ричи Блекмор – един от основателите и бивш соло китарист на легендарните британски рок групи Дийп Пърпъл и Рейнбоу.
Първата си китара малкият Ричи получава като подарък от баща си когато е на десет години и веднага започва уроци по класическа китара. През 1968 г. заедно с кийбордиста Джон Лорд Ричи Блекмор основава рок групата Дийп Пърпъл. Заедно с тях започват барабанистът Иън Пейс, басистът Ник Симпър и вокалистът Род Евънс. Стилът на групата в този период е повече блусарски и поп-ориентиран. След три албума за две години групата решава да даде повече свобода на Блекмор в творчески и инструментален аспект. Така се стига до по-твърдо звучене и преминаване от поп-блуса към хард рок. С албума „Deep Purple In Rock“, вече с променен състав и Иън Гилън за вокалист, започва легендарната история на една от най-успешните и влиятелни хард рок групи в света. Рифовете и солата на Блекмор впечатляват милиони фенове. А запомнящият се риф на Блекмор от парчето „Smoke on the Water“ от албума „Machine Head“, превърнало се в емблема на групата, е определен като един от най-добрите рифове в историята на музиката.
През 1975 г. Ричи Блекмор напуска Дийп Пърпъл и основава групата Рейнбоу, с вокалист Рони Джеймс Дио, която също се превръща в едно от големите имена в хард рока.

Запазената марка на Ричи Блекмор по време на престоя му в Дийп Пърпъл и Рейнбоу е електрическата китара Fender Stratocaster.

Понастоящем Блекмор е член на създадената от него и жена му Кендис Найт група Блекморс Найт. Стиловата ориентация няма нищо общо с предните му групи, звученето е предимно акустично, фолклорно и ренесансово.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...