Начало / Икономика / Васил Антонов: Предложението на управляващите за АЕЦ Белене не е добро за България

Васил Антонов: Предложението на управляващите за АЕЦ Белене не е добро за България

„Предложението на управляващите не е добро за България. Има достатъчен брой потенциални инвеститори, но ако приемем това решение, ние им даваме знак да не идват да инвестират у нас. Така показваме, че те няма да имат сигурност на инвестициите си”. Това заяви от парламентарната трибуна плевенският депутат от ПГ на „БСП за България” Васил Антонов.

В изказването си по време на днешния дебат в Народното събрание за отмяна на мораториума за  изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене” Антонов припомни, че централата се изгражда 38 години, като за първи път е спряна през 1990 г. по политически причини, които много приличат на ситуацията днес. Той се обърна с призив към всички  народни представители от Северна България  да подкрепят  предложението за решение на БСП, защото то не само категорично поставя въпроса за отмяна на решението на 41-то НС, но и защото проекта „Белене” е жизненоважен за българската икономика, за региона и за Северна България.

 „Днес имаме две възможности – ако се приеме предложението на БСП, да извадим АЕЦ „Белене” от гьола и да го поставим на масата за инвестиции или тотално да се обрече централата, да спре нейното изпълнение и да продадем двата реактора на скрап, ако се приеме това на управляващите”, каза в заключение Васил Антонов.

В крайна сметка бе прието предложението на управляващите. Със 172 гласа „за“, 14 „против“ и 2 „въздържали се“ Парламента реши министър Петкова да търси възможности за изграждането на АЕЦ „Белене“

.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...