Акценти
Начало / Общество / За над 520 000 лева са щетите след урагана в Плевенско

За над 520 000 лева са щетите след урагана в Плевенско

За 526 000 лева са щетите, нанесени в община Плевен след урагана на 15 май. Това показват количествено-стойностните сметки, изготвени за по-голямата част от пострадалите обекти, съобщават от Община Плевен.  Пораженията на обекти, собственост на Община Плевен, за които са изготвени искания до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, са за общо над 443 хил. лв. с ДДС. В списъка са включени сградата на кметството в с. Гривица и обредният дом в гробищния парк там, три улици в с. Върбица и вторият етаж на сградата на ул. „П. Р. Славейков” № 12 в Плевен, където се помещава Северняшкият ансамбъл.

 За нанесените щети на частни имоти в с. Гривица са изготвени 42 количествено-стойностни сметки за общо близо 83 хил. лв. Трябва да се възстановяват предимно отнесени покривни конструкции, счупени цигли, керемиди и стъкла, поражения върху фасадите на домовете. Специална комисия от Община Плевен описа състоянието на пострадалите къщи. Най-ниската сума, записана като необходима за осъществяване на ремонт, е 349 лв., а най-високата – 15 700 лв. Има пострадали сгради и в Плевен, но за подпомагане до Междуведомствената комисия ще бъдат изпратени документите само на 6-7 обекта – фамилни къщи. Пораженията в жилищни блокове и кооперации ще трябва да се отстранят от собствениците.

За повредените от паднали дървета огради на къща музей „Цар Освободител Александър II”, параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и счупения витраж на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще се очаква експертна оценка на застрахователната компания. Ремонтът им ще трябва да се направи и след съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като обектите са паметници на културата. Ако определените от тези институции средства за ремонт не са достатъчни, Община Плевен ще дофинансира възстановяването.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...