Акценти
Начало / Здравеопазване / Варненска лекарка предупреди за случаи на дизентерия след наводненията

Варненска лекарка предупреди за случаи на дизентерия след наводненията

плаж Варна

Доктор Елия Костова от Варна призова от профила си във Фейсбук жителите и гостите на морската ни столица да бъдат много внимателни с питейната вода, защото е диагностицирала няколко случая на дизентерия след наводненията в района. Апелът на лекарката се отнася и за жителите и гостите  и на другите градове и села, които бяха наводнени през последните дни.

Профилактиката на болестта включва поддържането на висока хигиена, внимателно приготвяне на храната, особено в обществените кухни. Продуктите трябва да бъдат старателно почистени, а по време приготвянето им трябва да се спазват основните хигиенни норми, пояснява д-р Костова. Измиването на ръцете след посещението на тоалетна е задължително. Необходимо е пречистване на водоемите. Засегнатите райони е добре да приемат бутилирана вода, ако това не е невъзможно, да бъде преварявана, да се използват турмалин и/или зеолит и куркума, препоръчва достъпни методи за дезинфекция на водата лекарката.

Диетата е изключително важна за облекчаване на симптоми на дизентерия. Препоръчва се консумацията на чай от билки, въздействащи върху храносмилателния тракт (копър семе, еньовче, кимион, върбинка и др.), оризова вода, кокосова вода, морковено пюре, пасирани зеленчукови супи,сухари, бисквитите, сварен ориз. Преминаването към обичайното хранене трябва да става постепенно и умерено, като захранването при децата, препоръчва специалистът.

Дизентерията е инфекциозно заболяване на червата, протичащо със силна диария, а понякога и повръщане. В изпражненията се съдържат слуз и кръв, пояснява д-р Костова. Може да нанесе поражения на стомашно-чревния тракт, както и на целия човешки организъм. Причините могат да бъдат бактерия, протозоа, вируси или паразитни червеи. Има два вида дизентерия – бактериална и амебна.Инкубационният период на болестта е от един ден до една седмица. Заболяването има остро начало, започва с втрисане и покачване на температурата до 38-40 градуса по Целзий. Оплаквания от главоболие, тежка отпадналост, силни коремни коликообразни болки. В повечето случаи се появява гадене и повръщане. Диарията е най-характерният симптом на дизентерията. Изхожданията са чести,съпроводени със силни болки.

Нормално болестта отминава за период 4-5 дни. Протича в три форми – лека, средно тежка и тежка. При тежките форми на дизентерията пулсът е ускорен, а артериалното налягане е понижено. При по-голяма загуба на телесни течности е възможно да настъпи хиповолемичен шок (причинява нарушения в оросяването на тъканите).

Дизентерия при децата протича по-тежко. Загубата на телесни течности може да причини мускулни гърчове, влошаване на състоянието на детето. При такива случаи веднага трябва да се потърси лекарска помощ. При неправилно лечение на болестта съществува реална опасност от нейното хронифициране и тя да продължи месеци или години.

Лечението трябва да се проведе в изолирано помещение в домашни условия или болнична среда, за да се предотврати епидемичното й развитие. Оздравяването се потвърждава чрез получаване на два отрицателни резултата от изследването на анален секрет.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...