Акценти
Начало / Здравеопазване / Грип в Плевенско няма

Грип в Плевенско няма

Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания през последната седмица в Плевен е изключително ниска и далеч под стойностите, които трябва да се достигнат за обявяване на епидемия. Това съобщи д-р Бонеслав Бонев от Регионалната здравна инспекция в града. За периода от 7 до 13 януари заболяемостта е 67,57 на 10 000 население, а за да се обяви епидемия заболелите трябва да са над 300 на 10 000 население. Ако се установи тревожно нарастване на случаите, се алармира и се събира Оперативното бюро за борба с грипа. При достигане на високи стойности, се взимат проби за изолиране на щама.

От здравната инспекция обявиха и че раздават антивирусни препарати на личните лекари, които от 1 ноември подават ежедневно информация за регистрираните при тях случаи на грип. Свързали са се и с болниците, в които има достатъчно препарати. „Тамифлу” в здравната инспекция в Плевен в момента няма, но в централните складове на здравното министерство са достатъчно. Чака се количествата да се разпределят и да бъдат докарани и в Плевен. На разположение в РЗИ има и около 750 дози „Реленца”.

При първи симптоми на грип специалистите съветват не да се отправяте към най-близката аптека, а да отидете незабавно при личния лекар. Той ще постави диагнозата и ще изпише лечението. Грипът е едно от заболяванията, които в никакъв случай не трябва да се самолекуват или подценяват, защото може да доведе до сериозни усложнения. Що се отнася до антивирусната терапия, с каквито и препарати да се провежда, тя трябва да започне най-късно 48 часа след поява на симптомите, за да има резултат.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...