Акценти
Начало / Здравеопазване / Ваксина срещу рак дава положителен ефект при 60 на сто от болни в напреднал стадий

Ваксина срещу рак дава положителен ефект при 60 на сто от болни в напреднал стадий

среща - медицински

Прилагането на терапевтична противоракова ваксина при пациенти с напреднал стадий на заболяването има успешно въздействие върху 60% от тях. Това съобщи днес на пресконференция д-р Кеничиро Хасуми, който е основател  на Международна фондация „Хасуми”, работеща в областта на изследването и разработката на различни видове лечение на рак.

Д-р Хасуми е в Плевен по повод започналата днес 7-ма Национална среща с международно участие на Международна изследователска фондация „Хасуми – България”, чиято тема е „Ваксини, вируси и съвременно лечение на рака”. Домакин на срещата за втора поредна година е Медицинския университет в Плевен.

Д-р Хасуми е посветил живота си на изследвания, свързани с усъвършенстване на противораковите ваксини и клиничното им приложение. Създадената от него противоракова ваксина е предназначена за пациенти с рецидиви и в последен стадий на заболяването. Година след прилагане на ваксината при определени условия се постига пълна ремисия и в продължение на три години не се наблюдава прогресия на заболяването, обясни д-р Хасуми. Това гарантира не само удължаване на живота, но и неговото добро качество.

Засега ваксината се прилага предимно в Япония. Все още се събира опит, за да започне приложението й в България.

Всяка инициатива, която ще помогне да намалим заболеваемостта и смрътността от ракови заболявания има изключителна стойност, при тревожната тенденция за нарастване на тези заболявания както във всяка възраст, така и при различните локализации, изтъкна ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов. А проф. Григор Горчев, който като предишен ректор постави основите на доброто сътрудничество между университета и фондация „Хасуми”, подчерта, че на тази среща ще бъдат положени кълновете на ново сътрудничество в областта на  имунологията.

Участие в научната среща ще вземат видни български учени, сред които са проф. Иван Черноземски, който е председател на фондация  „Хасуми – България” и акад. Богдан Петрунов – председател на научно-консултативния съвет  на фондацията.

Научната среща започна тази вечер с пленарна лекция на д-р Кеничиро Хасуми в Телекомуникационния център към Медицинския университет. С лекция ще участва също проф. Дийн Ман, ръководител на отдела по имуногенетика в университета в Мериленд.

Специален гост на форума е акад. Благовест Сендов, който е почетен член на фондация „Хасуми – България”.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...