Акценти
Начало / Общество / Български природозащитници ще сезират ЕК за парк „Пирин”

Български природозащитници ще сезират ЕК за парк „Пирин”

Организации, членуващи в Коалиция „За да остане природа в България” ще сезират Европейската комисия и българския съд срещу решението на Министерски съвет, взето в края на миналата година, с което отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. Това съобщи на пресконференция днес в Пресклуба на БТА в Плевен доц. Росен Цонев, преподавател в катедра „Екология и защитени територии” в Софийския университет, в качеството си на представител на екоорганизации..

Решението, с което Министерски съвет направи корекции в плана за управление на Национален парк „Пирин”, е в нарушение на националното и европейското законодателство, и е в ущърб на интереса на българските граждани за чиста околна среда, за опазване на биологичното разнообразие”, заяви доц. Цонев. По думите му решението на правителството е взето под лобистки натиск и е опит да бъдат узаконени вече извършени нарушения в националния парк.  Като такива той посочи редица обекти в НП „Пирин”, изградени без провеждане на задължителните екологични процедури, без издадени строителни разрешения и в нарушение на плана за управление на националния парк и без да са предвидени в концесионния договор.

Природозащитниците ще сезират ЕК с искане за откриване на две наказателни процедури по директивата за екологичната оценка и директивата за Натура 2000, а българския съд ще бъде сезиран за нарушаване на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие, Наредбата за екологична оценка и Наредбата за съвместимост с Натура 2000.

Участниците в пресконференцията отбелязаха още, че концесионерът има възможност да увеличи с поне 40% капацитета на съществуващия лифт в Банско, но вече пет години не е направил това.

В Плевен организират протест срещу ново строителство в парк Пирин

Във връзка с решението на МС за корекции в плана за управление на НП „Пирин” в четвъртък, 11 януари, от 18.30 часа пред сградата на Общината в Плевен ще се проведе протест, обяви Борислав Ботев, активист и организатор на протеста. „Събираме се, защото не сме съгласни с решението на държавата за урбанизиране на националния парк и неговото бетониране”, обясни Ботев и призова всички будни граждани за подкрепа. Протестът в Плевен е част от серията, организирани  в цялата страна, в защита на НП „Пирин“.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...