Акценти
Начало / Общество / В Плевен организират протест срещу ново строителство в парк Пирин

В Плевен организират протест срещу ново строителство в парк Пирин

Еколози и техни поддръжници организират протест в Плевен срещу решението на Министерски съвет, с което отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление.

Това решение е взето въпреки внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка, уточняват организаторите. Според тях промените дават „зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин”. Екозащитниците твърдят още, че тези промени не решават съществуващите проблеми с монопола на стопанската дейност в района и с изключителната държавна собственост, породени от системните нарушения на концесионера на зона Банско, нито пък проблема с презастрояването и ниските цени на имотите. Решението създава единствено юридически хаос, твърдят те, че се протестира „срещу разрешението на дейността „строителство, ремонт и реконструкция“ на обща площ 48% от Национален парк Пирин, включително строителство на ски писти, водохващания за изкуствен сняг, влекове и нощно осветление, както и съпътстващи съоръжения, което в момента е незаконно според ЗЗТ (чл. 21)”.

Протестът, който ще се проведе в Плевен на 11 януари, четвъртък, от 18.30 часа пред сградата на Община Плевен, ще излезе с искания за  отхвърляне на решението на МС от 28.12.2017 за промяна плана за управление на НП Пирин и за. оставка на министъра на околната среда  Нено Димов.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...