Акценти
Начало / Общество / България се отказа от строежа на АЕЦ Белене

България се отказа от строежа на АЕЦ Белене

На свое заседание днес Министерския съвет взе решение да бъде прекратен проектът „Белене”.  Вместо Втора атомна централа там ще се гради газова централа. Според премиера Бойко Борисов решението за това е било тежко. Пред журналисти той изтъкна като основен мотив за отказа, че цената за изграждане на атомната централа в Белене е много висока. Той обясни, че за изработения от руската компания „Росатом“ реактор ще са нужни за доплащане още 140 млн. евро. Той ще бъде поставен като седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „Даден е мандат на министър Добрев да започне процедура за монтирането му като седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, защото при цена около 6 милиарда евро с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро, или приблизително 20 милиарда лева. Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари – няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България”, коментира премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус”.

Премиерът Борисов не изключва, ако има желаещ, подготвяният за АЕЦ Белене реактор да бъде продаден, съобщават още агенциите.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризмаДелян Добрев заминава за Москва, за да съобщи за решението на правителството.

Петър Дулев, кмет на Белене: Отказа от АЕЦ Белене ни зачерква  като енергиен център на Балканите

Според кмета на Белене – Петър Дулев, решението на правителството да се откаже от строителството на Втора атомна централа в Белене е крайно негативно и с него се зачерква страната ни като енергиен център не само на Балканите, а и в Европа. Дулев прогнозира сериозен срив в социално-икономическото развитие на региона с нарасване на безработицата, с напускащи Белене и съседните градове младите хора.  „Решението да се спре проектът за Втора атомна ще стопира и намеренията на бизнеса в тази част на страната”, коментира  още дългогодишният кмет, няколко часа  след като стана ясно, че България се отказва от изграждането на АЕЦ Белене.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...