Акценти
Начало / Общество / Без дискусии гласуваха участието на общината в Асоциацията на дунавските общини

Без дискусии гласуваха участието на общината в Асоциацията на дунавските общини

С 29 гласа „за” и без нито един „въздържал се” или „против” общинските съветници одобриха участието на Община Плевен в Асоциацията на дунавските общини „Дунав” /АДО/. Предложението за това беше на градоначалника проф. Димитър Стойков, който ще е делегат в Асоциацията, а за зам.-делегат беше избран зам.-кметът Алексей Зелов.

Асоциацията е доброволно сдружение и в нея в момента участват 36 общини по Дунавското поречие на България. Членството е доброволно, а всеки член заплаща членски внос, като за 2013 год. вноската за общини с над 13 000 жители се изчислява по формулата 1 000 лв. + /брой на населението на съответната община/ * 0,06 лв. Всяка община член участва в Общото събрание на Асоциацията с двама представители – делегат и зам.-делегат, като има един глас в него. Председател на Управителния съвет на АДО в момента е кметът на Русе Пламен Стоилов.

Част от целите на сдружението са представителство и защита на интересите на членовете пред централната власт и нейните регионални структури, пред български и чуждестранни обществени организации и други институции за развитие на гражданското общество, както и сътрудничество и посредничество между общините при разработването на общи стратегии и реализирането на програми за укрепване на местното самоуправление. Друга от целите на АДО е подпомагане на общините – членове на Асоциацията при участието и изпълнението на регионални, национални и международни програми за социално-икономическо развитие, както и подпомагане развитието на местния бизнес.

Община Плевен многократно е получавала покани за членство в Сдружението. С присъединяването й ще се даде възможност на региона да се включи активно в проектите, които се реализират от Асоциацията, както и да се задълбочи връзката с общините по поречието на Дунав.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...