Акценти
Начало / Култура / Букет от пролетни емоции поднесоха самодейни театрали

Букет от пролетни емоции поднесоха самодейни театрали

При пълен салон и голям успех премина театралната постановка на самодейния театрален колектив при читалище „П. Р. Славейков 23” в Гулянци. Тази година местните комици представиха „Димо Перушинков ще се жени” на Стефан Топов. Комедията предизвика много смях и настроение у публиката със своите колоритни персонажи от началото на миналия век.

Вечното противоборство на любовта и брака по сметка, застъпени с характерните за битието на българина по онова време порядки, създадоха безброй нелепи ситуации на сцената. Главният герой – застаряващ ерген със солидна банкова сметка, голяма къща и малка душа, се подготвя най-сетне да се задоми с помощта на задължителната сватовница. Поредица от грешки и недоразумения водят до конфликти между Димо, избраницата му Евгения и нейното семейство. В крайна сметка, когато всичко се нарежда, се оказва, че кандидат-женихът е безследно изчезнал, непонесъл мисълта да встъпи в брак, както гласи мъдростта на народа „От суха върба свирка и от стар ерген венчило не става.”

Публиката посрещна на крака и дълго аплодира актьорите след падането на завесата. Бурни овации предизвика появата на режисьора на постановката Венелин Геров, който обеща от сцената да продължи да работи със самодейците и да радва любителите на театралното изкуство и през следващите години. Освен бурни овации, самодейният състав получи цветя и парична награда за положения труд от кмета на Община Гулянци – Лъчезар Яков и общинска администрация.

Самодейният театър в Гулянци е с дългогодишни традиции. От създаването на читалището насам театралната постановка е задължителна част от културния календар на града. От тридесет години режисьор на постановките е Венелин Геров. На сцената са поставяни предимно комедии, сред които „Криворазбраната цивилизация”, „Големанов”, „Бюро за женитби”, „Щуро племе”, „Вражалец”, „Женско царство”, „Луди – млади”, „Балкански аристократи” и други. Актьорите са хора от различни възрасти и с различни професии, но обединени от любовта си към изкуството, ентусиазма и желанието да даряват на публиката незабравими мигове.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...