Начало / Икономика / БСП: Без АЕЦ Белене цената на тока ще расте в пъти през следващите години

БСП: Без АЕЦ Белене цената на тока ще расте в пъти през следващите години

Страхливците на най-високо ниво забраниха на медиите да влязат в АЕЦ „Белене“, за да видят поредната лъжа на управляващите, каза Сергей Станишев, лидер на БСП, цитиран от репортер на БГНЕС.
Станишев влезе на площадката с депутати от БСП и при излизането разказа за това, какво е видял. Състоянието на площадката е, че има 60 метра издълбан и излят бетон с арматура, а не е никакъв „гьол“. Трябва да издържа 9 степен земетресение по Рихтер и страхливците не искат да видите истината, каза Станишев. В Европа има не повече от 5 сертифицирани площадки на нивото на Белене. Хубаво е да има референдум. Хората трябва да имат свое обективно мнение. Ще положим всички усилия, за да има най-сетне след 23 години референдум, а това е свързано с цената на тока. Няма никакъв „гьол“, има две площадки, подготвени за строеж. Сега има пълна готовност за строителство, каза Станишев.
Румен Овчаров отбеляза, че е имало инструктаж при влизането им в обекта, но са им казали, че няма никакви операции по централата. Докато от НЕК им били заявили, че се провеждат операции, които са опасни и затова не допускат журналистите. По думите пък на Румен Петков опасни са само осите, има и водни змии, заради липсата на хора. И въпреки това има хора, които работят на площадката и гарантират сигурността й.
Социалистите предупредиха, че без втората атомна централа цената на тока следващите години ще расте в пъти. Станишев уличи в лъжа ГЕРБ в опитите им да прехвърлят вината към предишното правителство. Лидерът на БСП изтъкна, че големият бум на подписване на договори за ВЕИ се случва през 2010г. и 2011г. Станишев обясни, че към средата на 2009г. от фотоволтаици има изградени мощности едва 20 мегавата, а сега се говори за 12 000 мегавата. „Няма защо да се оправдават с предишното правителство. Това е просто манипулация и лъжа”, категоричен беше Станишев.
Румен Овчаров също потвърди, че големият бум започва от 2010г. „Тогава започна да се раздува балонът. Бойко Борисов беше един от големите надувачи на този балон”, изтъкна депутатът от ПГКБ. Той напомни, че именно Борисов откри завод за фотоволтаични панели в Силистра. „Този пример беше последван от всички близки до ГЕРБ. Всички приятели и братовчеди на хората от ГЕРБ подписваха договори”, заяви Овчаров. Той обясни още, че големият проблем всъщност не е зелената енергия, а спасяването на НЕК, която е във фалит.
Не е проблемът в зелената енергия. Проблемът е, че НЕК е в неплатежоспособност. Спасява се НЕК, защото тя е във фалит и това е свързано с АЕЦ „Белене“. Миналата година НЕК има загуби от 200 млн., тази година досега са пак 200 млн. Трябва да плаща и неустойките по Белене. Затова се повишават цените. Вместо нов реактор събират неустойките по „Белене“, заяви Овчаров.
Сергей Станишев съобщи, че подписката за референдум набира скорост, като вече са я подкрепили 250 000 българи. „Все повече хора искат да използват правото си да се произнесат по такъв важен въпрос, който засяга цената на тока, бъдещето на българската атомна енергетика. За първи път от 23 години има шанс да се вземе решение не зад гърба на хората, а да има широка обществена дискусия и гражданите да определят бъдещето на България”, заяви Станишев. Той призова българите: „Подпишете се под искането за референдум. Покажете вашата гражданска позиция – от това се страхуват управляващите”.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. Всички които искат Белене си го купят.20 000 000 000 разделено на 1 000 000 души означава да платят по 20 000.
    Да се основе компания и всички които искат Белене да си купят акции.
    Много ми е чудно колко от тези които са се подписали ще извадят пари?