Акценти
Начало / Общество / Блокадата на главен път Плевен-София e вдигната

Блокадата на главен път Плевен-София e вдигната

Телиш - блокада

В 10.55 часа блокадата на главен път Плевен – София при изхода на село Телиш е вдигната и е възстановено нормалния трафик, научихме от ръководителя на пресцентъра на ОД на МВР – Ппевен Мриана Цветкова. Тя уточни, че за времето на блокадата е бил осигурен обходен маршрут през съседните села. Протестът през цялото време е охраняван от полиция и е преминал без инциденти, допълни още Цветкова.

Повече от два часа жители на село Телиш бяха блокирали днес главния път Плевен-София при изхода на селото и не пропускаха автомобилите.  Оформиха се опашки от леки коли и ТИР-ове. Напрежението нарастваше, заради недоволството на шофьорите, които бяха принудени да търсят обиколни пътища, за да заобиколят блокадата.

Телиш - блокада

Жителите на селото предприеха тази крайна мярка заради пълното информационно затъмнение около това ще бъдат ли настанени бежанци в Телиш.

Протестът им започна мирно в 7 часа тази сутрин , като първоначалната идея беше да бъдат блокирани двата подстъпа към бившето ракетно поделение край Телиш, в което от няколко дни хора от Гражданска защита и ВиК работят. Мълвата сред хората е, че до края на седмицата в поделението ще бъдат настанени сирийски бежанци.

До този момент нямаме официална информация какво се случва в ракетното поделение, нито имаме информация колко човека ще бъдат настанени там, обясни Нели Дакова, кмет на село Телиш.

Телиш-кметове

Протестът на телишчани е подкрепен от всички кметове на селища от община Червен бряг. Те също се включиха в блокадата на главния път. Кметовете на Койнаре, Девенци, Ракита, Бресте, Глава, Горник, Лепица, Чомаковци и Рупци излязоха и с обща декларация, адресирана до министър-председателя Пламен Орешарски и областния управител на Плевен Илиян Йончев. В нея те заявяват, че подкрепят протеста на жителите на село Телиш и застават твърдо зад кмета на селото Нели Дакова. „Не сме против оказването на хуманитарна помощ под каквато и да е форма, но сме твърдо против начина, по който се извършва подготовката за настаняване на бежанци в село Телиш”, се казва в декларацията на кметовете. Те също са недоволни от пълното информационно затъмнение и допълват, че имат много въпроси, на които очакват отговор от премиера и областния управител.

Блокадата беше вдигната, след като при протестиращите дойде областния управител Илиян Йончев.

 

 

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

2 коментари

  1. I Chomakovci

  2. I kmeta na Chomakovci