Акценти
Начало / Общество / Протестиращите в Телиш блокираха главния път за София

Протестиращите в Телиш блокираха главния път за София

Телиш-блокада

Група от стотина жители на Телиш в 9 часа блокираха главния път Варна-София. Причината за блокадата е заради несъгласието им в бившето ракетно поделение в близост до Телиш да бъдат настанени сирийски бежанци.

На пътя вече са се оформили опашки и в двете посоки на движение, съобщи наш репортер на мястото на събитието. Протестиращите обаче са категорични, че няма да освободят движението, докато при тях не дойде областният управител на Плевен или човек от Областната администрация, който да им каже какво се случва в бившата военна база.

Недоволството сред блокираните на пътя шофьори расте. Водач на микробус, возещ хора за летището, беше особено гневен. Но блокиралите пътя пропуснаха едиствено колата с лекар от съседно село.

Протестът на жителите на Телиш започна тази сутрин в 7 часа на площада пред кметството. Спонтанно участващите решиха да блокират главния път. Причината за протеста им от една страната е, че няма никаква официална информация какво се случва във военната база и от друга – хората се страхуват, че след настаняването на бежанци там ще има нападения над домовете им.

В събота те започнаха подписка срещу евентуалното настаняване на бежанци. С декларация подписката, в която са събрани над 650 подписа, ще бъде внесена в Министерски съвет и в Народното събрание, научихме от Марин Шкодров, председател на Инициативния комитет за подписката и протеста в Телиш.

„Никой от гражданите на Телиш не е против бежанците, защото това са хора, които бягат от войната. Но сме против начина, по който се стигна до това настаняване  –  пълно затъмнение както за местната власт, така и за жителите на Телиш. Хората са неспокойни, защото няма яснота от какъв тип ще е бежанския лагер и как ще бъде гарантирана сигурността им”, каза пред репортер на infopleven кметицата на Телиш Нели Дакова ден преди протеста.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...