Акценти
Начало / Здравеопазване / Близо 8 хиляди лева е събрала от санкции екоинспекцията в община Плевен

Близо 8 хиляди лева е събрала от санкции екоинспекцията в община Плевен

7 944.26 лв. е събрала през 2012 година Регионалната инспекция по околна среда и води само в община Плевен, сочат обобщените данни на Министерство на околната среда и водите за миналата година. По закон 80% от сумата се превежда на общината, на чиято територия е обектът-замърсител, и средствата следва да се изразходват за екологични проекти и дейности по приоритети, определени в общинските програми за околна среда. А това означава, че 6 355.40 лв. са се върнали в местния бюджет за екодейности.

Още няколко са санкционираните през миналата година за замърсяване на околната среда над допустимите норми фирми и предприятия в Плевенска област. В община Долна Митрополия събраните средства от санкции са 248 лв., в община Червен бряг – 253 лв., Долни Дъбник – 49 лв., най-малък е размерът на събраните глоби в община Кнежа – 34 лв.

Според обобщената справка за страната на Министерство на околната среда и водите за 2012 год. издадените от директорите на РИОСВ наказателни постановления за налагане на имуществени санкции на юридически лица или еднолични търговци и глоби на физически лица за нарушаване на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и другите секторни закони са 992 на обща стойност 2 285 125 лв. Най-много са за нарушаване на законовата нормативна база относно отпадъците – издадени са 436 наказателни постановления и глоби на обща стойност 1 042 937 лв.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...