Начало / Икономика / Инициативният комитет „Не на измамата „Белене”: Два пъти ще е по-висока цената на тока, ако АЕЦ Белене стане

Инициативният комитет „Не на измамата „Белене”: Два пъти ще е по-висока цената на тока, ако АЕЦ Белене стане

Като икономически неизгоден, финансово необезпечен и екологично опасен определиха проекта за АЕЦ Белене при посещението си в Плевен членовете на Инициативния комитет „Не на измамата „Белене”. В областния град бяха председателят на комитета Иван Иванов, Мартин Димитров и Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

Според тях е нужно хората да отидат до урните на 27 януари и да заявят своя вот – категорично „не” на ядрената централа в Белене. „Референдумът е по-важен дори от парламентарните избори, защото евентуален строеж на централата ще има негативни последици за България в следващите 50 до 70 години. Не сме били по-близо до фалит от времето на управлението на Жан Виденов насам”, беше категоричен Мартин Димитров. Според него основният въпрос е можем ли да си позволим проект, който да рискува нашата сигурност. По данни на Инициативния комитет не са истина твърденията, че има недостиг на ток, защото източници има за следващите поне 20 години.

Красен Станчев представи данни от периодични анализи на различни институти – български и чуждестранни, според които в най-оптимистичния вариант цената на киловат час енергия от АЕЦ Белене ще е 15.3 стотинки при сегашни 8 стотинки. И това е при положение, че новата централа не работи за печалба, а само се изплаща за 19 години. Разходът на човек от населението за изграждането пък в най-оптимистичния вариант би бил 2 100 лв., при положение, че наследеният от Живково време външен дълг е струвал 2 050 лв. на човек.

Що се отнася до цената на ядрената централа, то според Инициативния комитет „Не на измамата „Белене” би била в оптимистичен вариант 7.5 млрд. евро, но когато към нея се прибавят и 50% оскъпяване само заради строителните дейности, то тя ще стане около 14 млрд. евро.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. Бай Боцко

    Тези са господин никой в политиката , но се бутат и те НА ЯСЛА. МАРШ БЬРЗО ПО РОДНИТЕ СЕЛА . И ДА ЗНАЕТЕ , ЧЕ СЛЕД ВАШАТА МАНИПУЛАЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАМ С. Д А. !!!